Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
12. prosinca 2019.
Izmjene Pomorskog zakonika postaju upitne

Popijač odbio kraći staž za pomorce

foto: S.DRECHSLER
foto: S.DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2011. u 10:51 2011-01-11T10:51:32+01:00

O stažu pomoraca još će razgovorati narednog tjedna jer Ministarstvo mora ne namjerava odustati od svog prijedlog

RIJEKA  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i službeno je odbilo prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o uvođenju beneficiranog radnog staža za pomorce, koji bi prema prijedlogu izmjena i dopuna Pomorskog zakonika, omogućio da svaki pomorac za 12 mjeseci boravka na brodu ima 15 mjeseci staža.

Pomorski zakonik trebao je omogućiti za 12 mjeseci boravka na brodu 15 mjeseci staža

Đuro Popijač potpisao je mišljenje da beneficirani radni staž ne treba prihvatiti, te između ostalog naveo argument da se prijedlog protivi temeljnom opredjeljenju programa gospodarskog oporavka hrvatske Vlade. Zbog toga  sada vladaju još veće nedoumice oko problema s kojim se pomorci susreću već nekoliko desetljeća i ne mogu ga riješiti. 

Državni tajnik za more, Mario Babić tvrdi kako će narednog tjedna na dodatne razgovore biti pozvani predstavnici Ministarstva gospodarstva i Sindikata pomoraca, jer Ministarstvo mora ne namjerava odustati od svog prijedloga.

Obveza iz koalicijskog sporazuma

Treba jasno reći da će ova vlast biti ilegalna i prevarantska ukoliko odbiju riješiti pitanje beneficiranog radnog staža za pomorce. Ta obveza jasno stoji u koalicijskom sporazumu na temelju kojeg je sastavljena hrvatska Vlada, kaže Brazzoduro.

Na kraju bi se moglo dogoditi da u svemu mora arbitrirati Vlada, odnosno premijerka Jadranka Kosor, koja će morati presuditi čije će mišljenje biti usvojeno, Popijačevo ili Kalmetino. Pritom treba napomenuti kako zadarski ministar operativno nije sudjelovao u pripremi izmjena Pomorskog zakonika, ali ga formalno mora proslijediti Vladi. 

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Predrag Brazzoduro ističe kako Ministarstvo gospodarstva uopće ne razumije problem s kojim se susreću pomorci, te nakon niza sastanaka obavljenih na temu izmjena Pomorskog zakonika, stvari nepotrebno vraćaju na početak. 

– Stalno pokušavamo objasniti da je protivljenje beneficiranom stažu protivno interesima države, a ne samo protiv pomoraca. Veliki broj od 20-tak tisuća pomoraca zaposlenih kod stranih brodara ostat će bez posla nakon 55 godine života.

Oni će u tom trenutku biti socijala na teretu državnog proračuna. Zato treba uvesti produženi staž, vratiti pomorce u sustav, gdje će izdvajati za svoju buduću mirovinu, zaključuje Brazzoduro.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.