Predstavnik udruge Škanj

Politički ambiciozna obitelj: Orepićev brat Niko kandidat za gradonačelnika Ploča

Danko Radaljac

Niko Orepić dolazi iz udruge u kojoj je aktivizam počeo i Vlaho Orepić. Prezime koje je sada politički poznato dat će veću važnost listi, a najvjerojatnije stiže podrška Mosta

ZAGREB Kandidat za gradonačelnika Ploča na predstojećim lokalnim izborima bit će i Niko Orepić, brat javnosti mnogo poznatijeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Do sad nepoznatiji brat bit će kandidat udruge Škanj, s kojom je svoj politički aktivizam počeo i Vlaho Orepić.Škanj je u srijedu navečer objavio kako će na predstojeće lokalne izbore ići sa svojom listom za Gradsko vijeće Ploča, ali i s gradonačelničkim kandidatom. Za njega je, politički oportuno, postavljen Niko Orepić. Prezime koje je sad već politički mainstream, svakako će dati veće značenje ovoj listi, a poslana je i poruka.

Naime, iako Most službeno ne stoji iza ove liste, jasno je kako će baš njih podržati u Pločama, gradu 20-ak kilometara od Metkovića. U samom gradu nije neka velika tajna da je sam Vlaho Orepić sudjelovao u dogovorima za sastavljanje ove liste te je on na kraju i nagovorio brata da uđe u ovu političku bitku. Škanj je inače i izvan lokalnih okvira postao poznat nakon što se u konačnici uspio izboriti za negradnju termoelektrane u Luci Ploče.


Kako u Pločama trenutno i HDZ i SDP grcaju u problemima, nije nerealno da ova lista bude važan igrač na lokalnim izborima. HDZ muku muči s dva krila stranke u gradu, jednim bliže Luci Ploče i tamošnjem predsjedniku Uprave Ivici Pavloviću, a drugo bliže sadašnjem gradonačelniku Krešimiru Vejiću. SDP pak već nekoliko godina ima velike kadrovske probleme. Trenutačno vladajućoj stranci je veliki problem na lokalnoj razini stvorila njihova izvršna vlast, odnosno ministar obrane Damir Krstičević. Najava kako bi se vojni objekti u Pločama ponovno aktivirali dovođenjem 150 pripadnika trenutno faktički nepostojećeg mornaričkog pješaštva, u gradu na ušću Neretve nije dočekana s fanfarama.