Novac nije problem

Političarima novac za nove ploče na ministarstvima nije problem: ‘To se ne može mjeriti s onim što ćemo dobiti’

Dražen Ciglenečki

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"S obzirom na ono što će se promijeniti, tih 50 tisuća kuna ne može se mjeriti s onim što će se dobiti. Ja to na takav način promatram."



ZAGREB  – Predsjednik Sabora Božo Petrov ne smatra problemom to što će, kao posljedica promjene imena pojedinih ministarstava, nastati određeni državni troškovi zbog izmjene ploča, biljega i memoranduma. Samo Ministarstvo mora u tu će svrhu morati izdvojiti pedesetak tisuća kuna.


– Uvijek procjenjujemo dobro i loše. S obzirom na ono što će se promijeniti, tih 50 tisuća kuna ne može se mjeriti s onim što će se dobiti. Ja to na takav način promatram. S druge strane, mi ćemo smanjiti državnu birokraciju, ukidat će se zamjenici ministara, umjesto pomoćnika bit će ravnatelji birani putem javnih natječaja, smanjivat će se broj politički imenovanih ljudi. To su za mene vrlo dobre stvari koje će se dogoditi u Hrvatskoj, izjavio je jučer Petrov.


Ni članovi drugih stranaka ne vidi ništa sporno u tome da se zbog promjene imena troši novac poreznih obveznika.




– Pravo je svake parlamentarne većine organizirati Vladu na način za koji misli da je najefikasniji. Možda je postojeći ustroj bio efikasniji, ali budući da smo mi isto napravili 2012. godine kada smo došli na vlast to i nije neupitni kriterij, kaže SDP-ov Arsen Bauk.


Nezavisni zastupnik Branko Hrg kaže da svaka nova vlast ima pravo na novi ustroj Vlade.


–  Neka su se imena ministarstava promijenila jer čak ni nisu u duhu hrvatskog jezika kao što je to bilo Ministarstvo zdravlja, a neka su s razlogom dobila novo ime kao što je to slučaj s Ministarstvom demografije jer se radi o pokušaju rješavanja jednog od najvećih hrvatskih problema, rekao nam je Hrg.


Podsjetimo, ustrojem nove Vlade šest ministarstava promijenilo je imena što za sobom nosi i troškove poput zamjene ploča, pečata, službenih papira, dozvola i slično.