Ne zna je li mu dijete živo

‘Policiji sam sve rekao, ali mi nitko ne želi pomoći’: Razgovarali smo s ocem nestale sirijske djevojčice

Portal Novilist.hr

Screenshot Twitter

Screenshot Twitter

Majka izgubljene djevojčice umrla je u Siriji. Očajni W. D., dakle, samohrani je otac i ima samo jedno dijete, djevojčicu s kojom je izgubio kontakt i za koju ne zna je li živa i zdrava



“Nitko mi ne želi pomoći. Hrvatska policija zna da sam izgubio dijete. Nekoliko puta sam krenuo u Hrvatsku da je tražim, ali nisam uspio”, rekao je na lošem engleskom jeziku W. D. (podaci poznati redakciji), očajni otac iz Sirije, koji je preko Twittera poslao očajnički poziv u pomoć da mu se pomogne pronaći petogodišnja kći Allsa.


On tvrdi kako je sa svojom petogodišnjom kćerkom i skupinom migranata ilegalno prešao u Hrvatsku u blizini Bihaća. Na području sela Smoljanac nedaleko Plitvičkih jezera stao je u trgovini kupiti hranu. Tada ga je, navodi, uhitila hrvatska policija i razdvojila od kćerke. Njega su pritvorili i potom vratili u Bosnu i Hercegovinu i već danima nema pojma gdje se nalazi petogodišnja Allsa.


U detaljnijem razgovoru s njim prevoditeljski nam je pomogla osoba koja radi za UN.




– Slučaj je prijavljen u MUP Velika Kladuša, a oni su informaciju proslijedili hrvatskoj graničnoj policiji, koja je, pak, obavijestila policijsku postaju Cetingrad. Čovjek je tu, nastojimo ga maknuti da nije na livadi. Ništa ne jede i užasno je depresivan i utučen. O slučaju smo izvijestili Isusovačku službu za izbjeglice, kao i UNHCR i Crveni križ. Dijete je nestalo na području Rakovice. Ostalo je s jednom iračkom obitelji. Svi su bili iscrpljeni, gladni i dehidrirani, kad je otac pokušao naći vodu i hranu, rekao nam je prevoditelj, koji radi za organizaciju pri Ujedinjenim narodima.


Očajni otac s djetetom je kontakt izgubio 12. ovog mjeseca. Bio je u pritvoru u Hrvatskoj dva, tri dana, nakon čega je deportiran.


Majka izgubljene djevojčice umrla je u Siriji. Očajni W. D., dakle, samohrani je otac i ima samo jedno dijete, djevojčicu s kojom je izgubio kontakt i za koju ne zna je li živa i zdrava.


U službi za odnose s javnošću rekli su nam da ne znaju ovaj slučaj. Tražili su da im pošaljemo pismeni upit, nakon čega će se očitovati. Sve informacije objavit ćemo čim ih dobijemo.