Najava MUP-a

Policija pokreće veliku tromjesečnu akciju: Evo što će sve pojačano kontrolirati u prometu

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prioritetno će se usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. "četiri glavne ubojice u prometu", kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala



RIJEKA Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je veliku akciju kontrole prometa koja će se odvijati sljedeća tri mjeseca, sve do kraja ove godine. Namjeravaju kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu”, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.


Navode da je u prvih osam mjeseci 2018. godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 217 osoba, odnosno isti broj kao i 2017. godine, a tijekom rujna nastavljen je, kažu,  nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja. Do 20. rujna poginule su 234 osobe, odnosno 3 osobe ili 1,3% više nego do istog datuma 2017. godine, dokad je poginula 231 osoba. 


Raste broj prometnih sa težim posljedicama


Praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina proizlazi da se u razdoblju pred nama, od rujna do prosinca, evidentira veći broj prometnih nesreća s težim posljedicama, navode iz MUP-a.




Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Policija je već provela pojačani nadzor vozila i vozača od 21. do 24. rujna, u što su, kažu, uključili maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i sve raspoložive uređaje i opremu koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa; uređaje za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaje za droge i uređaji za nadzor brzine. U tom razdoblju ukupno je prilikom vožnje pod utjecajem alkohola zatečeno 557 vozača, a devet je odbilo alkotestiranje, četiri vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, a sedam je odbilo testiranje.


Najviše pijanih u dobi od 31 do 40 godina


Među 557 vozača kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola najviše ih je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine, odnosno njih 136, dok su u dobnoj skupini od 18 do 24 godina evidentirana 134 vozača, a u skupini od 25 do 30 godina 119 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća očitana koncentracija alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 274 vozača.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Ono što posebno zabrinjava je veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,51 g/kg – 77 vozača, a najveća koncentracija alkohola od 2,77 g/kg evidentirana je na području PU dubrovačko-neretvanske.


Ukupno je utvrđeno 4.856 prometnih prekršaja uključujući i prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, među kojima je najveći broj prekršaja prekoračenja brzine i to 1.887 prekršaja brzine. Slijedi 710 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 304 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela, 93 isteka važenja prometne dozvole i tehnički neispravnih vozila, 48 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 23 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom.


Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu prometna policija nastavlja do kraja godine.