Snima se

Policija nabavlja desetke kamera, 100 radara za brzinu. Vozači oprez, slijedi nova nabavka

P. N.

Ilustracija / Foto Damir Škomrlj

Ilustracija / Foto Damir Škomrlj

Nabavlja se i 100 ručnih te stacionarnih radara. Kamere mogu istodobno snimiti šest prekršitelja, a prepoznaju registarske pločice zemalja EU te susjednih zemalja



RIJEKA Policija nastavlja s postavljanjem novih kamera za snimanje brzine. Do kraja godine diljem Hrvatske postavit će 92 nova kućišta za kamere. Nabavlja se 29 novih kamera koje će se “seliti” po kućištima, pa kao i dosad, vozači neće znati na kojoj su lokaciji.


Većina kamera bit će postavljena na Jadranskoj i Podravskoj magistrali. Promet će biti nadgledan na području sedam policijskih uprava: u Zadarskoj 12, u Šibensko-kninskoj 11, Splitsko-dalmatinskoj pet, Dubrovačko-neretvanskoj osam, Virovitičko-podravskoj 10, isto toliko u Koprivničko-križevačkoj, te u Varaždinskoj četiri, piše Dnevnik.hr.


Slijedi nova nabavka


Nabavlja se i 100 ručnih te stacionarnih radara. Kamere mogu istodobno snimiti šest prekršitelja, a prepoznaju registarske pločice zemalja EU te susjednih zemalja. Već početkom iduće godine slijedi nova nabavka: 58 kućišta i 46 kamera. Sve to, nadaju se u policiji, trebalo bi pomoći u smanjenju prometnih nesreća.




”Pozdravljamo povećanje broja kamera na našim prometnicama, ali isto tako i broja kutija u kojima su one smještene jer je uvijek veći broj kutija nego kamera. Svrha je ipak ustvari preventirati brzu vožnju kod vozača koji ne znaju u kojoj kutiji je kamera.


Takva jedna kutija stvara dojam da će biti snimljen u prekoračenju brzine”, objašnjava Georg Davor Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu za Dnevnik.hr.


Represija nikad dobra?


”Ako znamo da je brzina neprilagođena uvijetima, a i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno, a te kamere sigurno imaju svoju ulogu”, tvrdi Damir Novak iz HAK-a za Dnevnik.hr.


Prometni stručnjak Ivan Dadić smatra kako represija nije nikada dobra: “Prometni sustav je nekvalitetno razvijen i sigurno neće doći do onog očekivanog smanjenja broj prometnih nesreća nego će se čak i povećavati, a tim više ukoliko budemo izlazili iz krize ukoliko bude porast bruto domaćeg proizvoda veći”.