Kršenje Obiteljskog zakona

Policija lani s ulica noću pokupila 410 djece mlađe od 14 godina

Bojana Mrvoš Pavić

Roditelji  ili ne znaju da je puštanje djeteta vani u gluho doba noći zabranjeno  djelo za koje itekako mogu odgovarati, ili ih, po svemu sudeći, za to nije ni briga. Od  2.738 maloljetnika koje je policija prošle godine zatekla vani noću, čak 1.406 roditelja kazalo je policiji da su   djeca vani bila uz njihov blagoslov!



ZAGREB Moj je 14-godišnji sin prošlog vikenda kod kuće, uz naš, roditeljski blagoslov, i uz jasno dogovoren uvjet da traje do 23 sata, organizirao svoj prvi rođendanski tulum. Došlo mu je petnaestak prijatelja, vršnjaka, međutim, na moje, i zaprepaštenje mog supruga, po tu djecu u 23 sata nitko od roditelja nije došao! Kad smo shvatili da su s djecom njihovi roditelji dogovorili da se djeca sama vrate kući, kućama smo ih odlučili razvesti mi. Nismo ih mogli pustiti da lutaju gradom u to doba, no nije nam niti jasno o kakvim se to roditeljima radi?!, ispričala nam je, uz vrlo logičan zaključak, jedna majka iz Zagreba, zaprepaštena ponašanjem roditelja. Da nije problem u djeci, nego u roditeljima, slaže se i policija, kao i pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić, općenito institucije koje smo kontaktirali na ovu temu. 


Uvijek prijava 


A podaci koje smo od policije dobili, zaprepašćujući su – svake godine policija, temeljem Obiteljskog zakona koji kaže da dijete do 16 godina starosti ne smije biti vani bez pratnje odrasle osobe između 23 i 5 sati, u policijsku postaju dovede oko tri tisuće tinejdžera mlađih od 16 godina, zateknutih na ulici, u parkovima, kafićima, ispred disco klubova, i slično. Štoviše, noću je na ulici sve više djece mlađe od 14 godina. A kad dijete doveze u postaju, policija zatim naziva roditelje da po dijete dođu, opominje ih te prijavu šalje nadležnom centru za socijalnu skrb, bilo da je dijete vani zatečeno prvi, ili peti put.



Kako stoji u odgovoru Ministarstva socijalne politike i mladih, pod čijim se kormilom nalaze centri za socijalnu skrb, centri su tijekom 2011. (podataka za 2012. godinu još nema) izrekli 6.463 upozorenja roditeljima zbog pogrešaka i propusta u skrbi i odgoju djeteta, no koliko se tih upozorenja odnosi isključivo na nedozvoljene noćne izlaske, nije precizirano, kao ni to  jesu li centri, odnosno sudovi, ijednom roditelju zbog skitnje djeteta noću izrekli neku drugu, strožu mjeru, poput nadzora ili, u krajnjem slučaju, oduzimanja prava na život s djetetom. Kako navode centri, 2011.  propisano je 4.485 nadzora nad roditeljskom skrbi ukupno, iz raznih razloga, a sudovi su roditeljima koji u većoj mjeri zanemaruju podizanje i odgoj djeteta (ne skrbe dovoljno o prehrani, higijeni, odijevanju, medicinskoj pomoći, redovitom pohađanju škole, ne sprečavaju dijete u štetnom druženju, zabranjenim noćnim izlascima, skitnji, prosjačenju ili krađi) izrekli 684 odluka kojima im je oduzeo pravo da žive sa svojim djetetom i odgajaju ga. 





  Uz pretpostavku da policija godišnje sa ulice noću skloni, recimo, desetak posto djece, nameće se pitanje koliko djece  svake noći, a vikendima pogotovo, boravi na ulici?! I to, u većini slučajeva, uz blagoslov roditelja!


Roditelji, naime, ili ne znaju da je puštanje djeteta vani u gluho doba noći zabranjeno djelo za koje itekako mogu odgovarati, ili ih, po svemu sudeći, za to nije ni briga. Jer, kako kažu policijski podaci, od 2.738 maloljetnika koje je policija u Hrvatskoj tijekom prošle godine zatekla vani noću, više od polovice roditelja (1.406) policiji je kazalo kako su djeca vani bila uz njihov blagoslov! 


Tragično dopuštenje


Kako našem listu otkriva Dragan Josipović, voditelj Odjela maloljetničke delikvencije u Ravnateljstvu policije, 2010. godine policija je, postupajući po Obiteljskom zakonu, u postaje dovela čak 3.841 mlađih od 16 godina, a 60 posto njihovih roditelja tada je, kad su po svoje dijete došli, izjavila da su djeci dopustili da u to doba budu vani! Tragično je, i vrlo zabrinjavajuće, navodi policijski voditelj, što policija vani, u nedoba, zatiče sve više djece mlađe od 14 godina. Prošle godine, primjerice, u ukupnom broju od 2.738 djece, njih čak 15 posto (410) imalo je manje od 14 godina! Riječ je o, ilustracije radi, 20-tak petih ili šestih razreda osnovne škole!  


Obiteljski je zakon jasan, kaže Josipović, koji je svjedočio mnogobrojnim dolascima roditelja po dijete u policijsku postaju. 


– Roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od šesnaest godina života zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje, pri čemu se noćnim izlaskom smatra vrijeme od 23 do 5 sati, navodi Josipović zakon.  Kako dodaje, policija sigurno neće u, na primjer, 23.15 sati u policiju dovesti 15-godišnjaka koji čeka autobus za povratak kući, no svakako će povesti dijete koje je zatekla daleko od svog kvarta, ili bilo gdje, u dva sata ujutro. 



Prošle godine od 2.738 djece dovedeno u policiju noću –  1.406 roditelja kazalo je da su njihova djeca vani bila uz njihovo dopuštenje, 1.111 roditelja reklo je da su im djeca »otkazala poslušnost«, 46 djece bilo je prepušteno samo sebi, a 175 djece kasnilo je na povratku kući ili bježalo iz dječjih domova.


Samo u Zagrebu lani u nedopuštenim noćnim izlascima zatečeno je 588 djece, od kojih 183 djevojčice i 405 dječaka. Njih 209 je bilo vani uz privolu roditelja, 229 bez privole, 14 djece je bilo prepušteno samo sebi, za 136 djece utvrđeno je kašnjenje na povratku kući, dok je dvoje djece bilo u bijegu iz dječjih domova. Čak 266 zatečene djece bilo je mlađe od 14 godina! Za 264 djece je utvrđeno da se prema njima već postupalo zbog počinjenja kažnjivih radnji ili nekih drugih razloga, dok je za 12 utvrđeno da su bili žrtve kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja od strane roditelja ili skrbnika.



– S ovoliko iskustva, dajem si za pravo reći da nipošto nije problem u djeci, već u njihovim roditeljima, ističe Josipović. Na pitanje kako roditelji reagiraju kad dođu po dijete na policiju, odgovara kako im je u većini slučajeva neugodno, i policajcima se zahvaljuju, djetetu pak docirajući kako će »odsad valjda shvaćati o čemu su mama i tata govorili«. 


– Ima, međutim, i nemali broj onih koji nas vrijeđaju, omalovažavaju, ljutiti  što smo njihovo dijete doveli na policiju. Općenito, kad se nekom djetetu nešto dogodi, uvijek je kriv samo sustav. Često roditelji niti ne vjeruju da im je dijete na policiji, a kod većine onih koji po svoje dijete dolaze, vrlo je jasno da nisu uložili ni minimum truda kako bi djetetu postavili granice, zaključuje Josipović. Djecu se odgaja, dodaje, tako liberalno da se noć provedena vani tretira, naprosto, kao »provođenje slobodnog vremena«, makar u ponedjeljak ujutro ta djeca bila potpuno nesposobna za odlazak u školu. Bili roditelji bogati ili siromašni, obrazovani ili ne, pravila nema – vani su djeca iz obitelji svih profila i statusa.  


– Roditelji su odgovorni za svoju djecu i moraju biti svjesni da zakon ne samo da zabranjuje da dijete mlađe od 16 godina bude samo vani noću, već i da je dopuštanje takvog ponašanja djetetu izraz nebrige za dijete, ignoriranje opasnosti u kojima se ono može naći i odbijanje prihvaćanja odgovornosti za odgoj i ponašanje djeteta, komentar je Ureda pravobraniteljice za djecu, Mile Jelavić. 


Riječ zakona 


»Sud će u izvanparničnom postupku roditelju koji u većoj mjeri zanemaruje podizanje i odgoj djeteta, ili postoji opasnost za pravilno podizanje djeteta, oduzeti pravo da živi sa svojim djetetom i odgaja ga, te će dijete povjeriti na čuvanje i odgoj drugoj osobi, ustanovi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi. Smatra se da roditelj u većoj mjeri zanemaruje podizanje, odgoj i obrazovanje djeteta, primjerice, ako ne skrbi dovoljno o prehrani, higijeni, odijevanju, medicinskoj pomoći, redovitom pohađanju škole, ne sprječava dijete u štetnom druženju, zabranjenim noćnim izlascima, skitnji, prosjačenju ili krađi«, kaže Obiteljski zakon. 


– Roditelji moraju razumjeti da dijete može postati nečijom žrtvom, ali i da se može dovesti u situaciju i da postane nasilnikom, dodaje policijski voditelj Josipović, napominjući kako policija ima pravo dijete u policijsku postaju dovesti i danju, ukoliko je dijete zatečeno u, kako to kaže Obiteljski zakon, »štetnom druženju«. Sukladno zakonu, naime, roditelj mora skrbiti i o tome da sprječava dijete u štetnom druženju, u skitnji, i slično. Ne učini li to roditelj, učinit će umjesto njega policija, ali će se alarmirati i, kao i u slučaju noćnih izlazaka, centar za socijalnu skrb.