Drama pred Dan mladosti

Policija članovima Društva Josip Broz Tito: ‘Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda’

Boris Pavelić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Rečeno nam je da kumrovečkim skupom »vrijeđamo osjećaje hrvatskog naroda i branitelja«, kažu u Savezu društava »Josip Broz Tito«



ZAGREB – Politički pritisak i ideološka zloupotreba policije – tako su predstavnici Saveza društava »Josip Broz Tito« shvatili sastanke u Krapinsko-zagorskoj policijskoj upravi, koji je ta uprava sazvala uoči subotnjeg »Dana mladosti – radosti«, koji se u povodu rođenja Josipa Broza Tita svake godine održava u njegovu rodnom Kumrovcu.


»Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda« – to je jedna od rečenica koju je predstavnicima saveza rekao jedan od policajaca koji su sudjelovali na sastanku u ponedjeljak 13. svibnja.


U petak, 17. svibnja, naš je list Krapinsko-zagorskoj policijskoj upravi poslao pitanja o tom sastanku. Željeli smo službeno saznati tko je na njemu sudjelovao, kao i što je zaključeno. Do jučer poslije podne, međutim, nismo dobili odgovor, premda smo u ponedjeljak, 20. svibnja, telefonom još jednom zatražili odgovore.


Kao da su privedeni




Kako doznajemo u Savezu društava »Josip Broz Tito«, sastanak je sazvala policija, što je posve neuobičajeno, jer je to prvi put da policija saziva poseban sastanak uoči tradicionalnog skupa u Kumrovcu. Atmosfera i način kojim su se policajci, njih sedam ili osam, odnosili prema sugovornicima u sjedištu Krapinsko-zagorske policijske uprave u Zaboku, nije bio nimalo suradnički: nakon što ih je dežurni policajac »priveo«, dočekali su ih sjedeći za stolom, nitko se nije ustao niti predstavio, pa gosti nisu doznali ni s kim razgovaraju.


»Osjećali smo se kao da su nas priveli«, kažu u Savezu društava Josip Broz Tito.


Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom »vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda«, čuli su i da »naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja«, a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.


Predstavnici Saveza društava »Josip Broz Tito« podsjetili su policajce da se skup održava redovito već duže od petnaest godina, i da nikada nitko nije izazvao ni najmanje izgred, a kamoli kakvu protuzakonitost. Oni smatraju da je policija dužna rutinski osiguravati skup, a ne prosuđivati vrijeđaju li se njime ičiji osjećaji.


Pojačana sigurnost


Policija je, pak, najavila strog nadzor autobusa koji će nekoliko susjednih zemalja doći na skup, ali nije jasno rekla kakvu vrstu nezakonitosti očekuju.


Jučer je u Kumrovcu održan još jedan sličan sastanak, na kojemu je, doznajemo od organizatora skupa, policija zahtijevala »sigurnosne prstenove« i pojačanu sigurnost, ali nije priopćila kakve sigurnosne prijetnje očekuje. Tražili su, također, da se na skupu ne ističu zastave socijalističke Jugoslavije i Hrvatske, kao ni komunističke zastave.


»Dan mladosti – radosti« održava se u povodu bivšeg Dana mladosti 25. svibnja, koji se u socijalističkoj Jugoslaviji slavio kao rođendan Josipa Broza Tita. Ove će se godine održati u predstojeću subotu u 11 sati. Najavljeno je da će u Kumrovec doći antifašisti iz Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Govorit će bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin, mladi antifašist Mateo Novaković, Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt. Kao i obično, bit će održan i kulturno-umjetnički program.