Slučaj Tomislava Prtenjače

Pokušao zadržati stari posao: Načelnik s 10.000 kuna plaće želi voziti autobus u fušu

Marina Vlakić

Preko tjedna načelnik, vikendom vozač autobusa? – Tomislav Prtenjača / Foto V. BRKIĆ

Preko tjedna načelnik, vikendom vozač autobusa? – Tomislav Prtenjača / Foto V. BRKIĆ

Prtenjača je radio prije kao vozač, a nastavio bi taj posao raditi vikendom. U Povjerenstvu za sukob interesa dali su mu pozitivno mišljenje, pritom naglašavajući da može voziti vikendom najviše 15 sati mjesečno. Direktor Puntamike-line Vlade Deranja o tom angažmanu ne želi niti čuti



ZADAR Načelnik Polače, nezavisni Tomislav Prtenjača, koji je Općinu  preuzeo na zadnjim lokalnim izborima, uz plaću od desetak tisuća kuna iz općinskog budžeta, htio bi raditi i kao – vozač autobusa!


Ovaj podatak saznali smo u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na čijoj se 187. sjednici našao i njegov predmet, a nakon što im je poslao zahtjev za mišljenjem o tome može li istodobno raditi dva posla – načelnički i prijevoznički.  


Kao vozač je Prtenjača radio prije nego što je došao na načelničku funkciju, a nastavio bi taj posao raditi vikendom, zanemarujući činjenicu da općinski načelnici velik dio posla odrađuju upravo tada  kada se u manjim  mjestima odvija glavnina kulturnih i sportskih događanja.


Dužan dati  izvješće




U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dali su mu pozitivno mišljenje, pritom naglašavajući da može voziti vikendom samo ako se te obveze ne poklapaju s načelničkim, i to najviše 15 sati mjesečno. 


Naime, u Povjerenstvu nam kažu kako je Prtenjača još 29. lipnja ove godine podnio zahtjev za traženjem mišljenja, napominje tajnica Majda Uzelac.



Za komentar smo se obratili i načelniku Tomislavu Prtenjači,  no na  pozive se nije javljao, iako je tajnica napomenula kako mu je prenijela poruku o temi koju radimo. Očito je novopečenom načelniku sada nezgodno objasniti javnosti, a prije svega mještanima koji su kako smo čuli zgroženi činjenicom da želi voditi općinu i voziti autobus, na koji bi to način uspješno kombinirao ta dva posla.



Na 187. sjednici Povjerenstvo je dalo mišljenje da obzirom da iz zahtjeva za mišljenjem proizlazi da bi dužnosnik Tomislav Prtenjača za vrijeme profesionalnog obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Polača na temelju ugovora o djelu sklopljenog na razdoblje od mjesec dana s trgovačkim društvom Puntamika-line d.o.o. obavljao djelatnost prijevoza motornim vozilom (autobusom) subotom ili nedjeljom i to ukoliko u iste dane nema obveze povezane s obnašanjem dužnosti općinskog načelnika Općine Polača, a najviše do 15 sati mjesečno, ne bi se radilo o obavljanju drugih poslova smislu redovitog i stalnog zanimanja te stoga dužnosnik u smislu članka 13. stavka 2. ZSSI-a smije obavljati navedenu djelatnost istodobno s obnašanjem javne dužnosti«, stoji u odluci Povjerenstva.


U odluci Povjerenstva napominje se i kako je Prtenjača temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa istekom ove godine dužan Povjerenstvu podnijeti izvješće u kojem će navesti iznos prihoda stečenih od obavljanja navedene djelatnosti.


U tvrtki zgroženi


U  bivšoj tvrtki Tomislava Pretnjače, Puntamici-line, su zgroženi znajući da Prtenjača načelničke dužnosti mora obavljati i vikendom, te da bi na taj način diskriminirali druge vozače sastavljajući satnice prema Prtenjačinim potrebama.   Vlasnik Puntamike-line s kojom je Prtenjača imao ugovor, Vlade Deranja, bio je šokiran.


– Ne mogu vjerovati da je Povjerenstvu uopće poslao taj zahtjev, a da me prethodno nije niti pitao bismo li mi pristali na to! Kako ga nije sram? On bi vozio samo vikendom, i to u sate koji njemu odgovaraju. A što je s ostalim kolegama, je li to pošteno, svi oni trebali bi se podrediti njemu? Nema šanse, već sam se pozdravio s njim, raskinuli smo ugovor. Meni su putnici na prvom mjestu, zato biram samo odgovorne ljude i svi znaju koliko poštujem svoje djelatnike baš zbog njihove odgovornosti – kaže Deranja.okvir