Povjerenstvo

Pokrenut postupak protiv Zdravka Marića zbog kredita HBOR-a Jollyju

Hina

Foto Screenshot, NL

Foto Screenshot, NL



ZAGREB Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak protiv ministra financija Zdravka Marića zbog moguće pristranosti prilikom glasanja o kreditu tvrtki u vlasništvu poduzetnika i njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja te zbog mogućeg primanja nedopuštenog dara.


Izvjestiteljica u tom slučaju Aleksandra Jozić-Ileković rekla je da se Marić, kao ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HABOR-a, nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtci Olympia Vodice koja je dobila kredit HBOR-a za gradnju hotela.


Jozić-Ileković rekla je da postupak u tom slučaju pokreću zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer se Marić nije izuzeo prilikom odlučivanja o tome iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Stojanović osobni prijatelj.




Također, postupak je pokrenut i zbog moguće povrede zakona jer treba utvrditi je li Marić, koji je viđen sa Stojanovićem na utakmici Hrvatska-Engleska na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, kartu za tu utakmicu kupio sam ili se radi o primanju nedopuštenog dara.


Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara vezano uz prijave da su jedinice lokalne i regionalne samouprave iz Varaždinske županije dobivala više sredstva iz Štromarovog ministarstva, koji je iz Varaždina.


Izvjestiteljica je rekla kako je iz dobivene dokumantacije vidljivo kako je sve bilo po propisanoj proceduri, a Štromar odluke nije donosio diskrecijski kako se to inputira u prijavi.