Zaštita žena

Pogledajte sadržaj izjave koju će Vlada usvojiti uz Istanbulsku konvenciju

P. N.

Foto Slavko MIDZOR / PIXSELL

Foto Slavko MIDZOR / PIXSELL

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije brak, piše u izjavi



Televizija N1 doznaje kako će glasiti interpretativna izjava koja će pratiti ratifikaciju Istanbulske konvencije u Republici Hrvatskoj.


U nastavku prenosimo s televizije N1 cjelovitu izjavu:


“Članak 4.




Prilikom polaganja isprave o ratifikaciji Republika Hrvatska će na Konvenciju iz članka 1. ovog Zakona priopćiti sljedeću izjavu:


Interpretativna izjava


Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.


Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.


Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skaldu s odredbama Ustava republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.”


Kovnecija sutra na Vladi


Očekuje se da će Zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije sutra biti usvojen na Vladi i poslan u saborsku proceduru.