Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Zaštita žena

Pogledajte sadržaj izjave koju će Vlada usvojiti uz Istanbulsku konvenciju

Foto Slavko MIDZOR / PIXSELL
Foto Slavko MIDZOR / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2018. u 16:39 2018-03-21T16:39:26+01:00

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije brak, piše u izjavi

Televizija N1 doznaje kako će glasiti interpretativna izjava koja će pratiti ratifikaciju Istanbulske konvencije u Republici Hrvatskoj.

U nastavku prenosimo s televizije N1 cjelovitu izjavu:

"Članak 4.

Prilikom polaganja isprave o ratifikaciji Republika Hrvatska će na Konvenciju iz članka 1. ovog Zakona priopćiti sljedeću izjavu:

Interpretativna izjava

Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skaldu s odredbama Ustava republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske."

Kovnecija sutra na Vladi

Očekuje se da će Zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije sutra biti usvojen na Vladi i poslan u saborsku proceduru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.