Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Zelena lista

Podržavaju drastično poskupljenje alkohola i cigareta: To nije sve, treba oporezovati i gazirana pića

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2018. u 11:53 2018-08-13T11:53:53+02:00

Predlažu i omogućavanje točenja u ugostiteljskim objektima i restoranima prirodno proizvedenih sokova naših proizvođača u rinfuzi, tj. iz bag in boxova, kako bi potrošači mogli konzumirati prirodne sokove bez umjetnih sladila.

ZAGREB - Zelena lista podržala je u ponedjeljak najavljeno povećanje trošarina na cigarete i jaka alkoholna pića koje je predložio ministar zdravstva Milan Kujundžić, ali i prozvala ministra da je zaboravio predložiti trošarine na gazirana pića i doslađivane napitke.

"S obzirom da je tendencija povećati trošarine onima koji štete zdravlju i povećavaju troškove sustava na liječenje bolesnih čudi nas zašto ministar štedi proizvođače gaziranih napitaka", stoji u priopćenju Zelene liste, u kojem izražavaju nadu da se ne radi o lobističkom utjecaju.

Navode da se po statistikama oko petine proračuna zdravstva troši na posljedice i komplikacije nastale od dijabetesa i pretilosti koje se javljaju zbog loše ishrane u kojoj glavno mjesto zauzimaju gazirani napici. Stoga predlažu da se dio tih trošarina bude namjenski i da ide za liječenje i prevenciju dijabetesa, a dio u fond za lijekove koji nisu na listi HZZO-a.

"Ova mjera je u skladu s preporukama Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a primjerice nedavno ju je uvela i Velika Britanija", ističe Zelena lista.

U sklopu mjera Zelena lista traži da se aparati s gaziranim napicima izbace iz škola jer su djeca pod najvećim štetnim utjecajem gaziranih napitaka.

Predlažu i omogućavanje točenja u ugostiteljskim objektima i restoranima prirodno proizvedenih sokova naših proizvođača u rinfuzi, tj. iz bag in boxova, kako bi potrošači mogli konzumirati prirodne sokove bez umjetnih sladila.

Time bi, ocjenjuju, takvi zdravi i prirodni proizvodi bili konkurentniji gaziranim i nezdravim pićima, a naši proizvođači jabuka i voća imali bi priliku prodati svoje proizvode kroz sokove. "Nelogično je da se u prometu može puštati vino u rinfuzi i mlijeko, a ne mogu sokovi u bag in boxova koji potrošačima jamče nekvarljivost i kvalitetu proizvoda", ističe u priopćenju Zelena lista.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.