Trčanje relativnom pobjedniku

Podršku Bernardiću dali Maras i Hajdaš Dončić, Ostojić ostao bez potpore Miljenića

Tihana Tomičić

Foto: Darko Jelinek

Foto: Darko Jelinek

Iako se očekivalo da bi Orsat Miljenić, koji je kao treći po broju glasova u subotu također ispao iz igre, mogao sada javno podržati Ranka Ostojića – to se nije dogodilo. On se odlučio distancirati



Kandidata za predsjednika SDP-a Davora Bernardića, kojega je u subotu u prvom krugu glasanja podržalo 46 posto članova, jučer su javno podržali i Siniša Hajdaš Dončić sa svojom županijskom organizacijom, potom Gordan Maras, a očekuje se da će to ovih dana učiniti i Mihael Zmajlović i još neki. Dosad su već uz njega stali Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Željka Antunović, Domagoj Hajduković, Romana Jerković, Franko Vidović i mnogi drugi. U večeri izbora podržao ga je i protukandidat Tonino Picula, koji je završio na četvrtom mjestu na glasanju, kao i Davorko Vidović u istom paketu.


Nasuprot tome, iako se očekivalo da bi Orsat Miljenić, koji je kao treći po broju glasova u subotu također ispao iz igre, mogao sada javno podržati Ranka Ostojića – to se nije dogodilo. Miljenić je umjesto toga na Facebooku objavio post koji jasno govori da priznaje realnost, da mu se ekipa raspala nakon što je Hajdaš podržao Bernardića, te je odlučio zadržati distancu u odnosu na sve.


Očekivao poziv


– U kandidaturu za predsjednika ušao sam s iskrenom namjerom da SDP postane stranka bez podjela, stranka koja će slušati svoje članice i članove, stranka u kojoj će postojati odgovornost za ostvarivanje ciljeva i stranka koja će imati jasan stav o svakom problemu u društvu. Vjerovao sam i još vjerujem da samo takav SDP može biti pobjednički, da će samo takav SDP i građani prepoznati kao svoju stranku. Od početka sam govorio da mi je mišljenje članica i članova najvažnije, zato svima vama i sada želim poručiti: u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a birajte po svojoj savjesti, birajte onoga za kojega vjerujete da može ostvariti našu viziju jedinstvenog, pobjedničkog SDP-a – napisao je Miljenić.




On je jučer ujutro na kavi u Zagrebu okupio svoje pobornike, koji su sve malobrojniji, a odluka da se Ranka Ostojića ne podrži u drugom krugu javno, najviše je proistekla iz činjenice da je Orsat očekivao Ostojićev poziv nakon subotnjeg ulaska u drugi krug. Ali to se nije dogodilo, što nam je čelnik Ostojićevog stožera Peđa Grbin i potvrdio.


– Mi nikoga nismo zvali ni u prvom krugu, a niti ćemo u drugom. Nastavljamo kao dosad, svatko je dobrodošao, ali svaki član ima svoj glas i mi smo sretni sa svakim glasom. Nikoga ne zovemo – kazao je Grbin.


Peđa Grbin i Rajko Ostojić, koji je šef stožera Davora Bernardića, također su se jučer ujutro našli na kavi i dogovorili pravila ponašanja do kraja kampanje: dvojica kandidata gostovat će zajedno na nacionalnim televizijama i u emisiji U mreži prvoga na Hrvatskom radiju, vjerojatno u srijedu, te će zadržati dosadašnji korektan ton u kampanji, dogovorili su.


Promijenili se odnosi


Najveće iznenađenje u podršci Davoru Bernardiću jučer je svakako bio Siniša Hajdaš-Dončić sa svojom krapinsko-zagorskom organizacijom, no čini se da se nisu mogle prevladati razlike nakon što su iz bivše Milanovićeve struje na kraju proizašla dva kandidata: i Miljenić i Ranko Ostojić. Uostalom, mnogi u stranci ispravno smatraju kako bi Bernardićeva moguća pobjeda, odnosno sadašnja velika prednost, bila nešto sasvim drugo da su se Milanovićevi uspjeli dogovoriti i dati jednog zajedničkog kandidata. No, to se nije dogodilo, te je Hajdaš-Dončić jučer izjavio:


– Članstvo širom Hrvatske je glasalo tako kako je glasalo. Nije istina da je zagorski SDP podržavao bilo od kojeg kandidata, odnosno kandidatkinja, već sam samo ja osobno podržao Orsata Miljenića. Zagorski SDP-ovci mogli su slobodno po svojoj volji izabrati bilo kojeg od kandidata. Mislim da je sada nakon prvog kruga potpuno jasno da će u sljedećem razdoblju Davor Bernardić postati novi predsjednik SDP-a. Ipak, sada u drugom krugu, za razliku od prvog, zagorski SDP otvorenu podršku dat će Davoru Bernardiću.


Na upit kako to da će sada podržati Bernardića, kad je on na unutarstranačkim SDP-ovim izborima početkom travnja otvoreno podržavao Zlatka Komadinu, protivnika Zorana Milanovića za kojeg su se mahom opredjeljivali zagorski SDP-ovci, rekao je kako su se odlaskom Milanovića, posljednjih mjeseci mnoge stvari u SDP-u izmiješale. No, poručio je na kraju Hajdaš Dončić, kako se ipak nada da će nakon izbora svi složno stati iza novoizabranog predsjednika, kojeg će podržati većina SDP-ovaca.


Nova motivacija


Neslužbeno, Ranko Ostojić se Zagorcima navodno zamjerio kad ih je nedavno u izbornoj kampanji za Sabor kritizirao da nemaju pojma o organizaciji izbora, a i tamošnji SDP-ovci ističu da nije u mentalnom sklopu pitomih Zagoraca da na čelu SDP-a bude – policajac. Uostalom, Bernardić je i u Hajdaševom kraju imao veliki postotak, i zaostao svega tri posto iza Orsata, a sada će se ti glasovi očito spojiti u jednu cjelinu za Beru.


Jedan od onih koji su također donedavno bili uz Milanovića, a sad su uz Bernardića, jest i Gordan Maras.


– Volio bih da Davor dobije što veću podršku u drugom krugu, kako bismo mirno krenuli u novo poglavlje SDP-a s novom motivacijom za rad nas svih, rekao nam je jučer Maras. Na pitanje kako to da je sad za Bernardića, rekao je: »Ja nisam ‘sad’ za Bernardića, nego sam to otpočetka ovih izbora, dakle konzistentno« – objasnio nam je, pozivajući se na generacijsku bliskost sa šefom zagrebačke organizacije. Naime, ekipa koju čine Maras, Arsen Bauk, Mihael Zmajlović i drugi dio su grupe iz nekadašnjeg Foruma mladih SDP-a, odavno se dobro poznaju i lako nalaze zajednički jezik.


Ni Piculina podrška ne treba čuditi: on je također bio kandidat promjena, kao i Bernardić, a i javno je izjavljivao da je spreman kandidirati se za predsjednika Republike, što bi uz pomoć ove ekipe u SDP-u i mogao.


Analiza subotnjih rezultata pokazuje da će Ranko Ostojić teško stići uhvatiti Davora Bernardića u drugom krugu: prije svega, razlika je čak dvostruka u korist Bernardića: 46 prema 23 posto; drugo, velik broj imena već stoji iza Bernardića javno, dok se tzv. milanovićevska ekipa rasula pa Ostojić ne može računati na sve njihove glasove, a i Picula je već podržao Bernardića, a njegovi glasovi su ionako bili vrlo raznorodni. No, Ostojić je jasno rekao: »Ja ne odustajem« i nije kraj dok ne bude kraj.


Trezveni Zlatko Komadina to jučer i ponavlja u svim izjavama.– Stojim iz Bernardića više nego čvrsto, ali pričekajmo kraj utrke. Nije gotovo dok nije gotovo – rekao nam je Komadina, i to je jedini komentar izbora koji smo od njega dobili.


Dvojica finalista, Bernardić i Ostojić, sučelili su se već jučer ujutro na N1 televiziji. Ostojić je naglasio da se sada počinje od nule za drugi krug izbora, u subotu, 26. studenog.


– Razlika između nas dvojice ne zbraja se u drugom krugu, vidjet ćemo kakav će biti rezultat – rekao je Ostojić, dodajući da je ovo sad »nova utakmica«. Obojica imamo istu želju, da SDP bude kvalitetniji – rekao je Ostojić.


– Ja sam pokazao da mogu ujediniti SDP, ali nije stvar u tome. Mi ujedinjeni moramo zajedno nastaviti, ljudi imaju svoju glavu, neće ih nitko »vrbovati«, no trendovi su tu – rekao je pak Bernardić. Ja sam otvoreno govorio o stvarima s kojima se nisam slagao, trebamo se okrenuti budućnosti. Svi znakovi pokazuju da Vlada ima prve simptome nepovjerenja, mi moramo biti spremni preuzeti vlast u Hrvatskoj, dodao je.


Zaiskrilo je samo u jednom trenutku, kad je Ostojić rekao: »Puno bi bolje bilo da Davor bude kandidat za gradonačelnika, a ja da budem predsjednik stranke«, rekao je Ostojić, a Bernardić odgovorio da je spreman kandidirati se za mjesto gradonačelnika Zagreba uz napomenu »može se i Ranko kandidirati za gradonačelnika Splita«.



Milanovića – nigdje


S druge strane, još uvijek aktualni predsjednik Zoran Milanović se nigdje ne pojavljuje, niti izjašnjava, a ne zna se čak sa sigurnošću niti da li je glasao u subotu. No, poznato je da je on veliki protivnik Bernardića, da smatra da je luzer jer nijedne izbore u Zagrebu nikada nije dobio, te je vjerojatno da se ovih dana zalaže za podršku Ostojiću. Naravno, neformalnu – telefonsku.


U svakom slučaju, očekuje se da će prvi potezi Bernardića, ako pobijedi, biti reorganizacija kluba zastupnika SDP-a u Saboru – on je i zadnjih tjedana na sjednicama kluba upozoravao da je SDP izgubio imidž prave oporbe i da su istupi zastupnika blijedi. Ali, svemu će još prethoditi izborna konvencija 3. prosinca: očekuje se da bi Bernardić s ovom snagom koju ima, ako pobijedi, mogao dobiti veliku premoć i u Glavnom odboru i u Predsjedništvu.


Realno, tada više protukandidata neće ni imati, kontrastruje su se rasule i očekivana je dominacija njegove struje, u kojoj vjerojatno neće više biti mjesta za neke od dosadašnjih čelnika, poput Milanke Opačić, Miranda Mrsića, Igora Dragovana itd.