Kaznena prijava protiv SDSS-a

Podmićivanje birača? Slobodna Hrvatska tvrdi da je manipulacija manjinama na dan izbora “javna tajna”

Hina

Ivan Pokupec / Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Ivan Pokupec / Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Pokupec je pozvao sve građane koji imaju bilo kakve dokaze ili saznanja iz prve ruke o sličnim slučajevima da im se jave, a Slobodna Hrvatska će im pomoći da podignu kaznenu prijavu



ZAGREB Stranka Slobodna Hrvatska, koja je kazneno prijavila nepoznatog počinitelja i Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) kao pravnu osobu, tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu, u četvrtak je ustvrdila kako je »manipulacija manjinama na dan izbora javna tajna od pamtivijeka«.


Također je javna tajna manipulacija biračima iz Bosne i Hercegovine, kao i romskom manjinom u vrijeme izbora, rekao je supredsjednik Slobodne Hrvatske Ivan Pokupec, novinarima ispred Banskih dvora.


Podigli smo kaznenu prijavu zbog kršenja 333. članka Kaznenog zakona, koji govori o utjecaju na birače, a sada po prvi puta imamo izjave samih sudionika, kazao je Pokupec dodavši kako je bilo je krajnje vrijeme da netko nešto poduzme po tom pitanju.




Na RTL televiziji emitiran je prilog u kojem je novinarka intervjuirala hrvatske državljane srpske nacionalnosti iz Srbije koji su dovezeni u Hrvatsku na lokalne izbore, te su »odbijali napustiti Hrvatsku dok ne dobiju novac«.


U prilogu se navodi da je autobus stigao iz Novog Sada kako bi putnici glasali za lokalnu listu SDSS-a u Obrovcu.


Pokupec je pozvao sve građane koji imaju bilo kakve dokaze ili saznanja iz prve ruke o sličnim slučajevima da im se jave, a Slobodna Hrvatska će im pomoći da podignu kaznenu prijavu.


Na upit o prošloj kaznenoj prijavi koju je Slobodna Hrvatska podigla protiv premijera Andreja Plenkovića zbog navodnog podmićivanja zastupnika, koju je DORH odbio, Pokupec je rekao kako je »zanimljivo i indikativno da je Uskok to riješio u par sati«.


Želimo im da budu tako uspješni i u vezi ove kaznene prijave, te da sve prijave rješavaju tako ekspeditivno, i to ne samo kada je u pitanju Vlada, poručio je Pokupec.