Novi istup

Pod pokroviteljstvom predsjednice: Na skupu udruge “U ime obitelji” homoseksualnost izjednačena s – pedofilijom i zoofilijom

Bojana Mrvoš Pavić

Alessandro Fiore,  Zvonimir Rumboldt i Željka Markić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Alessandro Fiore, Zvonimir Rumboldt i Željka Markić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i »vezu« između čovjeka i životinje, upitao se prof. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta  u Splitu



ZAGREB Edukacija o rodnom identitetu, kojom sustav danas djeci poručuje da je sve prihvatljivo, može prolaznu, normalnu zbunjenost djece oko vlastitog spolnog identiteta pretvoriti u mišljenje da zaista jesu to što misle da jesu – kazao je na jučer nastavljenoj konferenciji »Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti« u organizaciji udruge U ime obitelji gost konferencije Alessandro Fiore iz talijanske udruge Pro Vita, jedne od najaktivnijih udruga u Italiji kad su u pitanju zabrana abortusa te zaštita braka kao zajednice muškarca i žene.


Talijanski primjer


Osvrnuo se, naime, na projekt kojim Italija od vrtićke dobi pa nadalje u školi djecu uči kako je normalno, na primjer, biti dječak , a osjećati se, smatrati djevojčicom, ili da je brak dvojice muškaraca, s djetetom kojeg je rodila surogat majka, također potpuno prihvatljiv.


– Posljedice takve edukacije su brojne. Kod djeteta to izaziva zbunjenost oko vlastitog spolnog identiteta. Činjenica je da u više od 90 posto slučajeva poremećaj, zbunjenost oko identiteta, primjerice dječaka koji se osjeća kao djevojčica, prolazi do adolescencije, jednako tako tako i osjećaj istospolne privlačnosti. Ako ništa po tom pitanju ne činimo, problem ode. S ovakvim će obrazovanjem, međutim, djeca misliti da je njihova zbunjenost stvarnost, kazao je Fiore na skupu koji je okupio pristaše udruge U ime obitelji, nastavnike i odgajatelje koji su njegovo izlaganje popratili velikim pljeskom.


Rodna pripadnost




Rodnu pripadnost problematizirao je i prof.dr. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta  u Splitu, koji se protivi rodnoj teoriji prema kojoj čovjek za sebe može, kaže, »izabrati«  jedan, ili više rodova.


– Pojam spola je ukinula Svjetska zdravstvena organizacija, napominjući da je osoba definirana rodom, a ne spolom. To znači da dječak u jednom trenu može za sebe reći da je dječak, pa onda djevojčica, i tako dalje. To sve zbunjuje, jednako kao i primjer para u kojem je muž bio žena, ali je rodio dijete, i slični primjeri, kazao je Rumboldt. Rodna teorija, ističe, tvrdi da je znanstveno utemeljena, makar bi znanost trebala biti hladna, lišena svih emocija. Etika je ta koja vrednuje i preispituje ono što čovjek osjeća. Ako je sve »znanstveno« utemeljeno, kaže Rumboldt, i ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati svoje brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i, primjerice, »vezu« između čovjeka i životinje, upitao je profesor.


Nasljedni čimbenici


Prema istraživanju sociološkog časopisa The Atlantis, koje je prezentirao okupljenima, depresija i suicidalno ponašanje su izrazitiji kod neheteroseksualaca, kod kojih je u djetinjstvu zabilježeno i dvostruko više emocionalnog i/ili fizičkog nasilja. I nasljedni čimbenici u tome, kaže Rumboldt, igraju veliku ulogu, kao i izbor, no najviše socijalni čimbenici.


– Naši tradicionalni stavovi prema ženi i muškarcu, dakle, predstavljaju ‘nasilje’, diskriminaciju. Ako sam ja muškarac koji se osjeća kao žena, okolina me mora prihvatiti kao ženu, a ako to ne čini, ona me diskriminira?


To znači da moramo mijenjati svoj tradicionalni stav, inače se smatra da tu osobu diskriminiramo, kazao je Fiore.