Vanjska politika

Počinju smjene u diplomaciji: Staničić će u Moskvu, obavještajci u Podgoricu i Bratislavu

Zlatko Crnčec

Oko pitanja veleposlanika u Moskvi navodno su se premijer i predsjednica usuglasili. Tonči Staničić već je početkom devedesetih bio u Moskvi, od 1992. do 1996. godine. Neslužbeno, usuglašeno je i imenovanje na veleposlanička mjesta bivših obavještajaca Veselka Grubišića i Josipa Buljevića



ZAGREB Baš kao što je i najavila prije nekoliko dana u emisiji HRT-a »Iza zavjese« predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sljedeći će tjedan započeti ozbiljne konzultacije s premijerom Andrejom Plenkovićem vezano za promjene i reforme unutar hrvatske diplomatske službe. Predsjednica je tom prilikom ustvrdila da velik dio hrvatskih diplomata svoj posao ne obavlja onako kako bi trebali, a tom je prilikom i navela dva konkretna primjera bez navođenja konkretnih imena.


Na pola koplja


Da će do nekih odluka vezano da hrvatsku diplomaciju, te imenovanja i razrješenja diplomata doći već početkom sljedećeg tjedna potvrđeno je našem listu iz krugova koji dobro poznaju odnose u Ministarstvu vanjskih poslova, te relacije između Pantovčaka, Zrinjevca i Banskih dvora. Međutim, u ovom trenutku još nije odlučeno kada će se i na koji način riješiti slučajevi razrješenja veleposlanika kojima je istekao mandat u zemlji u kojoj se nalaze.


Gostujući na HRT-u Grabar-Kitarović, iako ih nije imenovala, kao one koji ne zadovoljavaju imenovala hrvatske veleposlanike u Sjedinjenim državama i Beogradu Joška Paru i Markotića. Odgovarajući na pitanje voditelja zbog čega je tijekom posjeta nije pratio veleposlanik Paro već samo obični djelatnik veleposlanstva predsjednica je rekla da u to »ključno tranzicijsko vrijeme veleposlanik donio odluku da će biti na godišnjem odmoru i sa svojom suprugom je bio u Bruxellesu«. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) kasnije su potvrdili da je Paro zaista napustio Sjedinjene Države bez da je dobio njihovu prethodnu suglasnost, ali da nije otišao u Bruxelles već u Zagreb. Dodali su da su kasnije prihvatili njegovo objašnjenje da je u Zagreb otputovao kako bi posjetio teško bolesnog člana uže obitelji.


Drugi veleposlanik koji se mogao prepoznati u predsjedničinoj izjavi je Gordan Markotić kojeg je spomenula u kontekstu tvrdnje da neki hrvatski veleposlanici ne promiču hrvatske nacionalne interese, te pritom navela primjer iz veleposlanstva Hrvatske u Beogradu. Riječ je o slučaju kada je srpsko Ministarstvo vanjskih poslova na dan Domovinske zahvalnosti 5. kolovoza prošle godine zatražilo da se na zgradu hrvatskog veleposlanstva u Beogradu zastava spusti na pola koplja. Nakon toga su iz veleposlanstva poslali upit u Zagreb tražeći savjet što da naprave.– Kako kao hrvatski diplomat možete uopće postaviti takvo pitanje?, – zapitala se predsjednica.

Pari istekao mandat




Možda i najvažnije imenovanje koje trebaju usuglasiti predsjednica i premijer Andrej Plenković jest ono koje se tiče već skoro godinu dana upražnjenog veleposlaničkog mjesta u Moskvi. Odnosi Hrvatske i Rusije su u problemu iz više razloga, a zadnji koji se dogodio bio je ideja Hrvatske oko načina rješavanja krize u istočnom dijelu Ukrajine koja se blago rečeno nije previše svidjela službenoj Moskvi. Oko pitanja veleposlanika u Moskvi navodno je postignuta suglasnost premijera i predsjednice da tu funkciju preuzme iskusni diplomat Tonči Staničić. On je već neko vrijeme početkom devedesetih proveo u ruskom glavnom gradu, od 1992. pa do 1996. bio je i hrvatski konzul u Moskvi.


Navodno je dosad usuglašeno i imenovanje Veselka Grubišića za novog hrvatskog veleposlanika u Crnoj Gori gdje bi trebao zamijeniti Ivanu Sutlić Perić kojoj je istekao mandat. Grubišić je nakon 2000. bio šef hrvatske obavještajne službe (OA).


U razgovorima koji će uskoro započeti između predsjednice i premijera bit će riječi o veleposlaničkom mjestu u Sjedinjenim Državama budući da je Pari – osim što je predsjednica izrazila svoje nezadovoljstvo njegovim izostankom za vrijeme njenog boravka – istekao i mandat.Kako se očekuje uskoro će doći do imenovanja dvadesetak novih veleposlanika i konzula. Riječ je ponajviše o onim pozicijama gdje je onima koji su ih popunjavali istekao mandat. Kako se može neslužbeno doznati novi veleposlanik u Slovačkoj mogao bi biti nekadašnji ministar obrane i šef SOA-e Josip Buljević. Traži se zamjena i za veleposlanika u Parizu Ive Goldsteina kome je istekao mandat.