Brojne teme

Počinje tradicionalni skup turističkih djelatnika: Na Danima hrvatskog turizma u Bolu preko tisuću sudionika

Biljana Savić

Bit će analizirana ovogodišnja i najavljena sezona 2017. / Arhiva NL

Bit će analizirana ovogodišnja i najavljena sezona 2017. / Arhiva NL

Skup započinje 16. Hrvatskim turističkim forumom, a sutra će biti dodijeljene tradicionalne turističke nagrade pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima



Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma (DHT), tradicionalni skup turističkih djelatnika, počinju danas u Bolu na Braču, a glavni, svečani dio podjele turističkih nagrada bit će održan sutra navečer. Na dvodnevnom skupu bit će analizirana ovogodišnja turistička sezona i najavljene glavne aktivnosti za pripremu turističke 2017. godine. Ovogodišnja manifestacija započinje 16. Hrvatskim turističkim forumom u sklopu kojega će se raspravljati o temi pod nazivom »Zračni prijevoz u turizmu – preko granica do cjelogodišnjeg poslovanja«.


Također, u sklopu DHT-a bit će održan okrugli stol na temu »Kako do konkurentnog i održivog modela upravljanja hrvatskim turizmom«, a organizirane su i prezentacije na temu »Nacionalni turistički brand – mjerenje učinkovitosti i smjernice za 2017. godinu« te na temu »CRO kartica – poticanje domaće turističke potrošnje«. Na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika koji okuplja više od tisuću sudionika, i ove godine bit će održana dodjela turističkih nagrada pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima. Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.


Kao što smo već spomenuli, s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora i ove godine nastavljaju s konceptom dodjela godišnjih turističkih nagrada. Osnovni cilj sustava nagrađivanja je izravno poticanje izvrsnosti i međunarodne konkurentnosti dionika turističkog sektora.




Sustav nagrađivanja predstavlja priznanje tvrtkama, udrugama, pojedincima te lokalnim zajednicama koji su u tekućoj godini svojim radom pokazali izvrsnost i dali posebnu dimenziju i novu vrijednost hrvatskom turizmu. Kategorije nagrada su formirane u skladu s aktualnom strategijom razvoja turizma i strateškim marketinškim planom, sveobuhvatne su te prate i predviđaju svjetske turističke trendove. Koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada koje dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma i HGK sastoji se od nekoliko kategorija – Najuspješnija destinacija ruralnog turizma, Najuspješnija destinacija turizma zdravlja, Najuspješnija city break destinacija, Autentična primorska destinacija »Naše malo misto« i Najuspješnija destinacija za ljetni odmorišni turizam. Nadalje, nagrada za održivi turizam bit će dodijeljena pojedincu, udruzi, tvrtki ili lokalnoj zajednici koja pokazuje iznimnu uključenost na području brige za okoliš.


U ovog kategoriji natječu se subjekti koji imaju posebno iskazan utjecaj održivog turizma kroz doprinos očuvanju prirode i okoliša, zaštite bioraznolikosti te očuvanje kulturne baštine. Zatim će biti dodijeljena nagrada za atrakciju godine u kategorijama kulturne atrakcije, plaže godine, rekreacije i zabave te nagrada »Ljudi u turizmu« i to u više kategorija i mnoge druge nagrade.