Globalna kampanja

Počinje ’16 dana aktivizma’: ‘Udružimo snage, nećemo šutjeti o problemu nasilja nad ženama’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook

Foto Screenshot Facebook



Danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, počinje globalna kampanja „16 dana aktivizma“. Platforma za reproduktivnu pravdu u suradnji s organizacijama civilnog društva Roda – Roditelji u akciji, Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, inicijativom #Spasime te nizom drugih organizacija i inicijativa najavljuje javne akcije i druga događanja u više gradova u kampanji “Od šutnje do promjene”. 


– U proteklih godinu dana u Hrvatskoj smo svjedočile procesima otkrivanja nasilja nad ženama i djevojčicama kao društvenog problema i trima uspješnim kampanjama koje su mobilizirale građanke i građane u borbi protiv nasilja prema ženama – #Prekinimošutnju, #Spasime i #Pravdazadjevojčice.


Udruga Roda – Roditelji u akciji je kroz inicijativu #Prekinimošutnju prikupila svjedočanstva žena iz hrvatskih bolnica. Žene su po prvi put progovorile o iskustvima u ginekološkim ordinacijama i rađaonama te time ukazale na strukturni problem nasilja prema ženama u sustavu zdravstvene skrbi.




Kao reakcija na slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, pokrenuta je inicijativa #Spasime. Nakon prosvjeda u Zagrebu osnovan je i fond za direktnu pomoć žrtvama nasilja, ali usvojene su i zakonodavne izmjene. Poruke nulte tolerancije na nasilje ušle su u javni prostor, a za fond je doniralo preko 40.000 građanki i građana. 


Konačno, u listopadu ove godine, u kampanji #Pravdazadjevojčice u 15 gradova Hrvatske građanke i građani su prosvjedima i akcijama pružili podršku ženama koje su preživjele seksualno nasilje te jasno poručili da vjeruju žrtvama seksualnog nasilja i da im je dosta institucionalnog nasilja kroz koje žrtve nerijetko prolaze. 


Kroz ove tri kampanje žene su napravile prvi korak od šutnje do promjene – glasno su progovorile o iskustvima o kojima su do tada šutjele. Građanke i građani koji su ih podržali napravili su još jedan korak – prepoznali su problem nasilja nad ženama i glasove žena koje su tražile podršku. Zakonodavnim promjenama koje su prije nekoliko tjedana ušle u saborsku proceduru napravljen je još jedan korak u pravom smjeru, međutim, još je dug put pred svima nama, navode u Platformi za reproduktivnu pravdu.


Platforma za reproduktivnu pravdu poziva sve građanke i građane da kroz sljedećih 16 dana – od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, do Dana ljudskih prava, 10. prosinca, ponovno udruže snage te sudjelovanjem u akcijama, podrškom na društvenim mrežama, razgovorom o temi nasilja nad ženama, podrškom ženama u njihovoj okolini koje preživljavaju nasilje još jednom pošalju poruku da neće šutjeti, da im je nasilje nad ženama važna tema, da zahtijevaju temeljite i duboke institucionalne i društvene promjene koje će doprinijeti prevenciji svih oblika nasilja nad ženama, pružanju sustavne i adekvatne podrške žrtvama te podršci radu organizacija civilnog društva specijaliziranima za ovaj problem.


– Odgovornost je cijelog društva prema ženama koje su prekinule šutnju i progovorile o svojim iskustvima da ih se ne ostavi same te da prekinutu šutnju pretvori u društvenu i institucionalnu promjenu.


Mogućnosti i snaga pojedinaca i pojedinki su različiti, ali svaki korak doprinosi putu prema društvu u kojem će ravnopravnost i nenasilje biti temeljne vrijednosti.


Pridružite se akcijama tijekom 16 dana aktivizma u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Zaboku, pozivaju u Platformi za reproduktivnu pravdu.