Ravnatelj KBC-a precizirao rokove

Početkom 2017. prvi građevinski radovi na novoj riječkoj bolnici

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Vjerujem da će, nakon što se jama iskopa, krenuti radovi na izgradnji bolničkih prostora klinike za majku i dijete na Sušaku, istaknuo je Štimac



OPATIJA Zabrinutost riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela oko početka izgradnje dijela nove riječke bolnice na Sušaku za koji je, kako je ustvrdio, riješena sva papirologija i pripremne radnje, jučer je prilikom svog posjeta Opatiji komentirao ministar zdravlja Dario Nakić. Kazao je da je izgradnja nove riječke bolnice jedna od strateških orijentacija nove zdravstvene administracije, a eventualno kašnjenje od dva mjeseca s početkom radova, samo je garancija da će novi bolnički objekt biti pravovremeno dovršen.


– Sva dokumentacija i papirologija koja se spominje kod izgradnje nove riječke bolnice postoji već, nemojte me hvatati za riječ, ali čini mi se, oko deset godina. Mislim da se ništa nije promijenilo u ovih deset godina i morat ćemo vidjeti načine financiranja izgradnje. Jedan je dizanje kredita, a drugi je izgradnja preko javno-privatnog partnerstva, slično modelu prema kojem je napravljen zagrebački aerodrom. Rekao sam već da je izgradnja riječke bolnice, uz nacionalnu dječju bolnicu, jedna od strateških orijentacija ove zdravstvene administracije i mi želimo da se ona završi čim prije, i to na najkvalitetniji način. Ne bih želio da se dogodi nešto što u Hrvatskoj nije iznimka, a to je da počnete nešto graditi i kažete da će biti gotovo za pet godina, a ne bude gotovo ni za petnaest, nego za dvadeset. Ne bih nikako htio da se to dogodi s riječkom bolnicom i ne vidim nikakav problem u tome ako s početkom gradnje kasnimo mjesec, dva jer tražimo projekt koji nam garantira kvalitetno dovršenje nove bolnice – izjavio je Nakić. Na pitanje da precizira rokove početka i dovršetka bolnice na Sušaku, Nakić je kazao da o tome mora razgovarati s ravnateljem Davorom Štimcem.


– Stavit ćemo na stol obje opcije i onda ćemo odlučiti – dodao je Nakić.


Iskop jame




Nešto više o rokovima početka izgradnje rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac koji vjeruje da će prvi građevinski radovi na novoj bolnici na Sušaku krenuti početkom iduće godine, a prethodit će im iskop građevinske jame za koji je natječaj u tijeku.


– Postupak oko izgradnje nove bolnice na Sušaku trenutno je u fazi da su svi objekti na terenu gdje bi se trebala graditi zgrada ginekologije i pedijatrije porušeni, te smo u tijeku natječaja za radove na iskopu građevinske jame. Natječaj je u postupku ocjene natječajne dokumentacije, a nakon toga očekujemo da bi radovi na iskopu započeli krajem lipnja, a u međuvremenu projektni zadatak vezan uz sadržaje koji će biti uključeni u ovoj fazi bolnice, treba revidirati zbog ideje da novi prostor bude racionalniji. Drugim riječima, namjera je da se u njega uključe još neki dodatni sadržaji, prvenstveno laboratorijskog tipa, koji nisu bili prvotno zamišljeni u tom prostoru. Ako se sve nastavi planiranim tijekom, vjerujem da će nakon što se jama iskopa, a to će biti početkom iduće godine, krenuti radovi na izgradnji bolničkih prostora klinike za majku i dijete na Sušaku, istaknuo je Štimac.


Podrška oporbe


Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i članica novog Upravnog vijeća KBC-a Rijeka, mostovka Ines Strenja Linić, već je ranije poručila da će ustrajati na konsenzusu svih saborskih zastupnika s ovog područja oko što skorije izgradnje nove riječke bolnice, bez obzira na njihovu političku opciju. Ako je suditi prema riječima oporbenog Željka Jovanovića, podršku oporbenih zastupnika oko ovog projekta ima.


– Ako postoji projekt oko kojeg ne smije postojati nikakva neizvjesnost, onda je to početak izgradnje novog KBC-a Rijeka. Rijeka, Primorsko-goranska županija, ali i Istra i Lika koji gravitiraju riječkom KBC-u, zaslužuju da bez ijednog dana odgode krene realizacija projekta i to na način kako je već zamišljeno i za što postoje svi potrebni preduvjeti – a to je izgradnja ginekologije i pedijatrije.