Bit će i kiše

Početak novog tjedna mogao bi biti iznadprosječno vruć. Doznajte kad će vam trebati kišobrani

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Osim sunčanih razdoblja, povremene mjestimične kiše bit će i sljedećih dana – vjerojatno u najmanjim količinama i u najmanje područja tijekom nedjelje, a najčešće i najobilnije u srijedu, u južnijim krajevima još i u četvrtak. Do tada će, uz jugozapadnjak i jugo, biti većinom iznadprosječno toplo, mjestimice možda čak i vruće.


Od sredine tjedna, kada će biti i izraženijih pljuskova i grmljavine, gdjegod vjerojatno i olujnog nevremena – osjetno svježije, u četvrtak i petak poslijepodne u dijelu kopnene Hrvatske i za više od 10 °C nižu temperaturu zraka nego tijekom poslijepodneva početkom tjedna. Na Jadranu će pad temperature biti manji, ali će osjećaj svježine pojačavati često jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita u četvrtak i jačim. S burom će se razvedriti i atmosfera se stabilizirati pa je u drugom dijelu novoga tjedna velika vjerojatnost ponovno pretežno sunčanog vremena, za vikend i mnogima ugodno toplog za početak listopada, piše Zoran Vakula za HRT.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon mjestimične jutarnje magle prevladavat će sunčano, uz najvišu dnevnu temperaturu oko 26 °C. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano. Oblačnije će biti prijepodne, kada mjestimice može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura između 11 i 14 °C, a uz umjeren jugozapadnjak poslijepodnevna temperatura bit će između 23 i 25 °C.




Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i ponekim pljuskom, uglavnom u prvom dijelu dana. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, koji u gorju može biti i jak. More malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura između 19 i 23 °C, na Jadranu od 23 do 25 °C. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i danju većinom vrlo toplo. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo, more malo valovito temperature između 21 i 23 °C, dok će temperatura zraka biti i do 27 °C. Na jugu Hrvatske također pretežno sunčano, uz najvišu temperaturu od 25 do 27 °C. Puhat će slabo do umjereno jugo.”


Početkom novoga tjedna na kopnu djelomice sunčano, a mjestimična kiša moguća je uglavnom u ponedjeljak. U srijedu postupan porast naoblake uz kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, mjestimice i obilnijima. Kiša je moguća i u prvom dijelu četvrtka, a zatim je velika vjerojatnost smirivanja vremena. Pritom će do četvrtka biti toplo, zatim hladnije, ali najvjerojatnije samo kratkotrajno.


Na Jadranu sljedećih dana barem djelomice sunčano, pri čemu oblačnije na sjevernom dijelu, gdje povremeno može biti kiše. U srijedu naoblačenje s kišom i grmljavinom, ponegdje i obilnijim pljuskovima. Kiše će biti i u četvrtak, najvjerojatnije u prvom dijelu dana. Jugo će prema sredini tjedna jačati, a zatim će u četvrtak zapuhati jaka bura, koja će donijeti i zahladnjenje.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl.ing. iz DHMZ-a.