Otvorenje u klubu "Super super"

Počeo “Mjesec ponosa”: Severina poziva na zagrebački Gay pride

Boris Pavelić

Mjesec ponosa otvoren je u srijedu navečer tulumom na simboličkome mjestu, zagrebačkom klubu "Super super"

Mjesec ponosa otvoren je u srijedu navečer tulumom na simboličkome mjestu, zagrebačkom klubu "Super super"

Premda je država uskratila financiranje, dosadašnji Tjedni ponosa ove su godine prerasli u Mjesec ponosa s više od četrdeset raznovrsnih programa



Ikona patrijarhalne kulture i popularna pjevačica Severina i ove godine je godine ponovila svoju prošlogodišnju potporu zagrebačkoj Povorci ponosa, nazivajući je “porukom veselja, ljubavi i tolerancije”, i pozivajući građane da se uključe u povorku 10. lipnja, koja će biti vrhunac Mjeseca ponosa, otvorenog u srijedu navečer tulumom na simboličkome mjestu, zagrebačkom klubu “Super super”, u kojemu je polovinom veljače bačen suzavac na posjetitelje LGBT tematske večeri.



Tijekom 25 dana Mjeseca ponosa održat će se više od četrdeset raznovrsnih programa, usprkos tome što je Ministarstvo kulture ove godine, prvi put u šesnaest godina, uskratilo financiranje. Štoviše, usprkos ignorantskome odnosu države, dosadašnji Tjedni ponosa ove su godine prerasli u cijeli mjesec obilježavanja prava LGBT zajednice.



“Snagom zajedništva hrabro gradimo društvo solidarnosti, podrške i zajedništva u kojemu nitko više neće skrivati svoju ljubav i bojati se prijaviti nasilje. Gradimo društvo u kojemu ćemo se zajednički suprotstaviti nasilju, mržnji i heteroseksizmu”, rekao je Ivan Novosel iz Zagreb Pridea na opuštenome rasplesanom tulumu u Super Superu.





Organizatori su pritom podsjetili da policija još nije pronašla počinitelje napada iz veljače, te su “pozvali institucije i državnu vlast da prestanu zanemarivati zločin iz mržnje prema LGBTIQ osobama”.Otvorenje Mjeseca ponosa podržao je cijeli niz veleposlanika i diplomatskih predstavnika, koji su došli na otvorenje u klub Super Super: Kanade, Australije, Austrije, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Irske i Švedske.Posebnom su izjavom prava LGBT osoba podržali i veleposlanici Albanije, Austrije, Belgije, Crne Gore, Čilea, Danske, Finske, Francuske, Italije, Kanade, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Slovenije, Španjolske, Švedske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva.



“Svi mi na Hrvatsku gledamo kao na partnera u promicanju prava LGBTIQ osoba. Odlučno radimo zajedno kako bismo proširili djelokrug ovih sloboda i zaista ih učinili univerzalnima”, poručili su, među ostalim, veleposlanici.


“Nakon 15 održanih zagrebačkih Povorki ponosa, preko 60 različitih pravnih akcija protiv homofobnih i transfobnih zločina iz mržnje i diskriminacije, četiri nacionalne kampanje, bezbroj sati aktivnog doprinosa u izradi zakona i zakonskih propisa za osiguranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba, poručujemo kako je došlo vrijeme za još jedan korak naprijed: ‘Na mračno doba ne pristajemo i bit ćemo vidljivi i vidljive još više, još strastvenije, još borbenije, još glasnije!'”, poručuju iz Zagreb Pridea, organizatora Mjeseca ponosa.