Nova kadrovska rješenja

Počela imenovanja: Nova organizacija Hrvatske radiotelevizije već na snazi?

Siniša Pavić



ZAGREB – Ustroj Hrvatske radiotelevizije po kojem su Hrvatski Radio i Hrvatska televizija dvije zasebne cjeline koje egzistiraju pod istim krovom i katkad se samo ‘dotiču’, već je, čini se, stupio na snagu, i prije nego li je stigla ijedna prijava na u srijedu raspisan natječaj za izbor glavnih urednika i urednika programa, njih preko 20. Kako se, naime, neslužbeno doznaje, čelni ljudi HRT  su imenovali Elianu Čandrlić, znanu novinarku Hrvatskog radija za v.d glavne urednicu Hrvatskog radija, držeći da je nova organizacija već na snazi pa valja imenovati makar one koji dolaze na funkcije kojih dosad nije bilo.


 Nepoznanica je, međutim, znači li to da će se jednako brzo tražiti i naći i druga privremena kadrovska rješenja za još koje od radnih mjesta koje Pravilnik o plaćama, a tvrde mnogi ni Statut HRT-a, zapravo nemaju i ne poznaju. Brzo bi se, primjerice, moglo doznati je li, kako se šuška, Bruno Kovačević siguran favorit za glavnog urednika HRT-a, najprije kao v.d. a onda i u stalnom petogodišnjem mandatu, ili su mu ambicije i veće te možda, kako se također priča, sežu sve do mjesta Ravnatelja programa.


Nedoumica ima još, neka su urednička mjesta praktički upražnjena makar nominalno imaju čelnike, pa se tako među ostalim šuška da bi Dražen Miočić mogao biti urednik HRT 4 umjesto Tončice Čeljuske koja odnedavna ima talk show na Prvom. S druge pak strane, na nekim pozicijama uprava iz samo njima znanih razloga želi čim prije staviti nove ljude, pa se među ostalim kuloarima pronosi glas da je Igor Duić već bivši urednik Novih medija, a Tomislav Cerovec, bivši glasnogovornik Ministarstva gospodarstva za ravnanja ministarstvom bivšeg predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, inače novinar Hrvatskoga radija, njegova sigurna zamjena i budući glavni urednik portala i nelineranih medijskih usluga.




Da bi tome moglo tako biti sugerira i činjenica da je Duić jedan od onih dvjestotinjak zaposlenika koji su ostali bez aneksa ugovora. Kakva god, međutim, križaljka bila ostaje pitanje legalnosti samog natječaja koji, ako ništa drugo, prolazi u doba kada HRT nema Nadzornog odbora.Inače, Ravnateljstvo HRT-a analiziralo je sve primjedbe što ih je na račun njihova Pravilnika o ponašanju na društvenim mrežama izreklo nedavno Programsko vijeće HRT-a, pa odlučilo da ih uvaži te preciznije definira neke odredbe. Koje, ne zna se. Za pretpostavit je da će zaposlenici i dalje imati zabranu iznošenje stavova na društvenim mrežama, ali će zato Ravnateljstvo jamačno skinuti zabranu istupanja za članove NO i Programskog vijeća.