Sastanak s predsjednicom

Počasni bleiburški vod: “Ne treba nam dozvola crno na bijelo, misa na Bleiburškom polju bit će održana”

P. N.

Foto Jurica Galoic/PIXSELL

Foto Jurica Galoic/PIXSELL

"Mi ne trebamo crno na bijelo dozvolu, jer to je crkveni obred, a inače cijela komemoracija održava se kod nas na polju, koje je u našem vlasništvu i jedino što moramo, moramo se držati austrijskih zakona. Oni imaju sad jedan novi zakon od 1.3. i ja se nadam da će se svi koji dolaze tamo držati toga zakona i da neće praviti nerede kao što je nekad bilo", rekao je glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgartner



Predstavnici Počasnog bleiburškog voda bili su na sastanku s predsjednicom Republike, Kolindom Grabar Kitarović, na Pantovčaku, javlja portal televizije N1.


Vice Vukojević, predsjednik Počasnog bleiburškog voda, nakon sastanka s predsjednicom, rekao je da će se komemoracija održati 18. svibnja ove godine.


“Izgledat će kao i dosadašnjih godina, bit će misa na Bleiburškom polju s početkom u 12 sati”, rekao je Vukojević.




Glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda, Thomas Baumgartner, rekao je da su u kontaktu s austrijskim vlastima te da su im predali sve što je potrebno kako bi se komemoracija održala, javlja N1.


“Nismo ništa drugo ni zahtijevali, nego da bude misno slavlje, komemoracija kao i svake godine i to je sve. Nema popratnih sadržaja. Prošle godine već nije bilo štandova niti će ih ove godine biti, to je u interesu nas, a i u interesu austrijske vlade”, rekao je Baumgartner.


Upitan jesu li ishodili dozvolu austrijskih vlasti za održavanjem komemoracije, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda rekao je da im ne treba dozvola.


“Mi ne trebamo crno na bijelo dozvolu, jer to je crkveni obred, a inače cijela komemoracija održava se kod nas na polju, koje je u našem vlasništvu i jedino što moramo, moramo se držati austrijskih zakona. Oni imaju sad jedan novi zakon od 1.3. i ja se nadam da će se svi koji dolaze tamo držati toga zakona i da neće praviti nerede kao što je nekad bilo”, rekao je.


Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu, rekao je da hrvatski biskupi neće predvoditi ovogodišnju komemoraciju, zbog pisma dijecezanskog upravitelja koruške biskupije, koji su im to zabranili.


“Mi se ne možemo složiti s tom odlukom, ali je prihvaćamo i poštujemo, ali obrazloženje ne možemo prihvatiti, stoga ćemo ove godine, kao i dosad, sudjelovati u organizaciji komemoracije, jer je ona vjersko okupljanje. Nakon naše liturgije bit će islamska molitva, a nakon toga polaganje vijenaca i bit će to završetak komemoracije. Nismo odlučili tko će od svećenika voditi liturgiju, ali kroz sljedećih nekoliko dana bit će to jasno”, rekao je Markić.


Upitan je li se politika umiješala u organizaciju komemoracije, Markić je rekao da pokušaji manipulacije postoje i s jedne i s druge strane. “Crkva se toga pokušava osloboditi, a slobodna je u molitvi za žrtve i Crkva ima pravo i obvezu komemorirati sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća”, rekao je Markić.


Vukojević je objasnio zašto su se sastali s predsjednicom Grabar Kitarović. “Mi smo predsjednicu informirali o Počasnom bleiburškom vodu, ona je bila na Bleiburškom polju i mi smo je danas pozvali da nazoči misi na Bleiburškom polju. Još ništa nije rekla”, rekao je Vukojević.


Na pitanje hoće li na komemoraciji biti političkih govora, Vukojević je odgovorio: “Neće biti političkih govora, to mi sami predlažemo da ne bude. Počasni bleiburški vod mora osigurati sve uvjete da se misa održi i to i radimo. Naravno da mi je žao da se to manipulira, ali ćemo napraviti sve da se ne manipulira”, rekao je Vukojević.


“Ja mislim da neće biti incidenata što se tiče ove godine, ja mislim da će možda biti provokatora, koje i svake godine imamo. Mi se borimo protiv toga, gledamo da to spriječimo, da nema ni provokatora, ali ni ljudi koji možda imaju krivo mišljenje”, rekao je glavni tajnik Baumgartner.