Nasilni Daruvarac

“Po japankama se zlodjelo poznaje”: Tisuću Zadrana ustalo u zaštitu svoje mlade sugrađanke

Hana Radulić / Zadarski list

Photo Dino Stanin/PIXSELL

Photo Dino Stanin/PIXSELL

Okupljeni građani podršku žrtvi i njenoj obitelji izražavali su i kroz transparente. Tako je na nekima stajalo: »Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost«, »Po japankama se zlodjelo poznaje«, »Kazna nasilniku, ne žrtvi« i dr.



ZADAR Pod nazivom »Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike« u srijedu poslijepodne u organizaciji članova facebook grupe, odnosno građanske inicijative održan je u Zadru mirni prosvjed građana povodom slučaja »Daruvarac.« Ogorčeni puštanjem na slobodu Darka Kovačevića zvanoga Daruvarac, kojemu se sudi zbog brutalnog premlaćivanja osamnaestogodišnje djevojke u lipnju ove godine, dio građana okupljenih u facebook grupu organizirano je izišao na ulicu.


Darko Kovačević, podsjetimo, prošlog je petka pušten da se brani sa slobode jer zbog odsutnosti njegovih branitelja zakonski nije bilo moguće održati zakazanu raspravu, a zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci stekli su se uvjeti za njegovo puštanje na slobodu.


Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti pa su se o njemu očitovali i premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović izražavajući prvenstveno zgražanje zbog brutalnog napada na mladu djevojku, kao i ukazivanjem na moguću potrebu promjene nekih procesnih instituta kako oni u buduće ne bi ugrožavali brzinu odvijanja sudskog procesa.


Puštanje na slobodu




Navedena Facebook grupa samo od protekle nedjelje kada je formirana narasla je na oko četiri tisuće članova, a na Narodnom trgu, gdje je prosvjed održan, okupilo se više stotina Zadrana.



Sudionici prosvjeda, kako kažu, žele prvenstveno dati podršku žrtvi i njenoj obitelji, i ovakav vid javnog prosvjeda ne smatraju pritiskom na pravosuđe, niti pozivanjem na linč oputuženika.


– Nezadovoljni smo puštanjem na slobodu nasilnika i toliko dugim trajanjem postupka zbog čega se žrtva dodatno traumatizira. Samo želimo da sustav bolje profunkcionira i da se zaštite sve žrtve nasilja o kome god da je riječ, kaže Marita Katunarić, jedna od organizatorica ovog prosvjeda, te dodaje kako okupljanje nema nikakav predznak, stranački niti neki drugi, već samo želju da se podrži djevojka nad kojom je počinjeno nasilje, kao i njena obitelj.



Majka oštećene djevojke Ana Gurlica također je bila nazočna na prosvjedu, te je izrazila zahvalnost svima koji su se odazvali.


Anonimna svjedočanstva


– Hvala svima koji su došli i nadam se da ćemo na ovaj način promijeniti zakon da se tako nešto više ne dogodi i da se zaštiti žrtva, a ne nasilnik, kazala je Ana Gurlica dodajući kako im policijska zaštita daje sigurnost, te kako njena kći ne izlazi osim do škole i na ispite.


Prosvjednici su se nakon okupljanja u 15 sati s Narodnog trga krenuli do zgrade Suda gdje su se putem megafona čitala anonimna svjedočanstva žena koje su doživjele nasilje.


Okupljeni građani podršku žrtvi i njenoj obitelji, kao i ogorčenost razvojem ovog pravosudnog slučaja izražavali su i kroz transparente.



Tako je na nekima stajalo: »Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost«, »Po japankama se zlodjelo poznaje«, »Kazna nasilniku, ne žrtvi« i dr., a osim parolama, negodovanje zbog slučaja »Daruvarac« izražavalo se i zviždaljkama.


Navedimo još i kako je ovo drugi provjed Zadrana vezan uz ovaj slučaj, a prvi je održan prošle subote u organizaciji Foruma žena i Foruma mladih SDP-a.