Pljušte reakcije na pad GUP-a: ‘Ovo je Bandićev veliki poraz, broji zadnje dane na vlasti’

Portal Novilist.hr

Tomislav Tomašević i zastupnici Lijevog bloka / Foto Facebook Možemo!

Tomislav Tomašević i zastupnici Lijevog bloka / Foto Facebook Možemo!



Prijedlog zagrebačkog GUP-a je srušen, nakon višednevne drame: Bandićevci su glasali protiv HDZ-ovih amandmana, a HDZ-ovci su im uvratili tako što su glasali protiv GUP-a.


Tomislav Tomašević iz Možemo! rekao je kako je igra živaca završena.


” Mi smo kao oporba bili disciplinirani i stalno smo imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio prevelik zalogaj. Uvjeren sam da Gradu Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće”, rekao je Tomislav Tomašević.


Nastavak Bandićeva političkog kraja




Uvjeren je da je ovo samo nastavak političkog kraja Milana Bandića.


“Očito nije došlo do dogovora između HDZ-a i Bandića, ali da struka nije bila ujedinjena, kao i oporba, da nije bilo građana koji su poslali 31.000 primjedbi, koji su izašli na prosvjed, GUP bi prošao. Uvjeren sam da je ovo gradonačelniku zadnji mandat. Više je scenarija do kraja mandata, ali uvjeren sam, ovo se još nikad nije dogodilo da na kraju Bandiću nešto ipak ne pođe za rukom, ovo je prvi njegov veliki poraz i ovo su mu zadnji dani na vlasti”, rekao je Tomašević.


Ovo možda znači parlamentarne izbore


SDP-ov Rajko Ostojić rekao je kako ovo možda znači parlamentarne izbore.


“Hvala svim građanima, struci, arhitektima, fakultetima. Učinili ste veliku stvar, mi smo samo izglasali samo ono što ste tražili.


“Možda idemo na parlamentarne izbore, možda je ovo početak izbjegavanja izbora u HDZ-u, možda je gradski HDZ odbio odluku Plenkovića. Možda idemo na izbore. Mi smo spremni. Ovo je pobjeda građana i struke, onako kako Zagreb i Hrvatska zaslužuju”, rekao je Rajko Ostojić.


Bandićeva moć u padu


Renato Petek rekao je da je ovo bio najizgledniji scenarij.


“Ovo dokazuje da je Bandićeva moć u padu. Njemu je bilo važno da se ovo dogodi. Ta koalicija nije iznijela ovaj prijedlog. Nadam se da je HDZ svjestan da mu moć pada. I njima u gradu pada rejting jer su manji Bandićev partner”, rekao je Renato Petek.


HDZ-ovac Kazimir Ilijaš smatra da su ovim glasanjem pokazali da su demokratske stranka, te da drže do principa i odgovornosti.


“GUP nismo podržali jer nisu prošli naši amandmani. Ali to ne znači da i dalje nećemo nastaviti našu suradnju. Mi smo predložili amandmane, naš partner ih nije prihvatio, mi tako nismo mogli prihvatiti GUP”, rekao je Ilijaš.


Dogradonačelnica Zagreba Olivera Majić misli da već za tri mjeseca Bandić može ponovo pokrenuti proceduru donošenja GUP-a.


“Ne bih komentirala odnose među koalicijama. Kao što je gradonačelnik rekao, postoje granice u pregovorima koje se ne mogu prijeći. Ništa se spektakularno ne dešava među koalicijskim partnerima. Na ovaj način je zaustavljeno donošenje kvalitetnog dokumenta”, rekla je Majić.