Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Promjene u Vladi

Plenkovićeva rekonstrukcija zahvatit će pet ministara? Glasanje o njima možda već idući tjedan

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 10:51 2019-07-12T10:51:00+02:00

Iako Bačić govori o sazivanju izvanredne sjednice Sabora do kraja srpnja, neslužbeno se doznaje da bi se mogla održati već krajem idućeg tjedna, a rekonstrukcija Vlade mogla bi obuhvatiti četiri do pet ministara

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da je Klub jednoglasno podržao prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se za novog ministra uprave izabere Ivana Malenicu, te da će do kraja mjeseca Plenković odlučiti o ministrima koje će zahvatiti rekonstrukcija Vlade.

»Kao što je premijer najavio, potrebna su kadrovska osvježenja u Vladi. Na tom tragu je i gospodin Malenica, koji je dekan Veleučilišta u Šibeniku, predsjednik stranačkog Odbora za upravu i lokalnu samoupravu, pravnik, stručnjak i ispunjava sve potrebne reference za ministra. Stoga ga je Klub jednoglasno podržao«, izvijestio je Bačić novinare nakon sjednice HDZ-ova kluba, na kojoj su sudjelovali i neki predstavnici koalicijskih partnera.

Bačić je rekao da na sjednici nije bilo riječi o novim kadrovskim rješenjima na drugim ministarskim pozicijama. »Dogovoreno je da ćemo do kraja mjeseca sazvati izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi se odlučivalo o imenovanju novih ministara u Vladi«, kazao je.

Predsjedništvo HDZ-a dalo je potporu predsjedniku da, nakon analize rada ministarstava, predloži rekonstrukciju Vlade. »Na sjednici Kluba nismo raspravljali o broju ministara koji bi bili razriješeni, nego predsjednik ima potporu Kluba da ih sam predloži Predsjedništvu stranke i koalicijskim partnerima, a onda da se i na Klubu potvrdi potreban broj ministara«, pojasnio je.

Ministar Horvat: Plenković razgovara s ministrima

Ministar gospodarstva Darko Horvat izvijestio je da premijer Plenković razgovara s ministrima i mogućim kandidatima o rekonstrukciji Vlade te je naglasio kako je siguran da će u slijedećih mjesec dana izaći s novim imenima.

"Premijer je dobio puni legitimitet za osvježenjem Vlade, razgovara s potencijalnim i postojećim ministrima. Budimo malo strpljivi. Kao što je jučer izašao s jednim imenom, siguran sam da će u slijedećih mjesec dana biti još nekih novih imena", rekao je Horvat.

Na pitanje o novim medijskim navodima protiv ministra državne imovine Gorana Marića, Horvat je rekao da ne želi iznositi subjektivno stajalište i da vjeruje u vjerodostojnost institucija.

"Ne bih iznosio bilo kakav subjektivan stav. Ministar Marić je dio Vlade, svaki njegov potez je pod povećalom i siguran sam da se ništa nije dogodilo, a da iza toga nije ostao pisani trag koji se uvijek može analizirati. Ako je bilo pogreške, sigurno je evidentirana", poručio je Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac kazala je kako o rekonstrukciji Vlade odlučuje premijer, a o tome još nije s njime razgovarala.

O prijedlogu premijera Plenkovića, da se za novog ministra uprave izabere Ivan Malenica, ministrica je rekla da ima dobre reference te smatra da će dobro raditi svoj posao.

Novinari su ministricu pitali i što ako premijer zatraži njenu smjenu.

"Ja sam spremna na sve", kratko je odgovorila Žalac.

A o slučaju ministra Marića i pitanju njegove odgovornosti rekla je kako svaki dan "izlaze neke afere".

Upitan ima li ministar državne imovine Goran Marić nakon svih afera i dalje povjerenje vodstva stranke Bačić je ponovio kako je »Predsjedništvo HDZ-a dalo potporu predsjedniku Vlade da on odredi koja će ministarstva ići u rekonstrukciju«. Naglasio je da o statusu pojedinog ministra odlučuje premijer, no jasno je da je za to nužna potpora Predsjedništva stranke.

Istaknuo je kako je sve partnere u vladajućoj koaliciji obavijestio o novom ministru uprave prije nego što je premijer o tome jučer izvijestio javnost, te da su dali potporu izboru Malenice. Naglasio je kako je stav HDZ-a i većine koalicijskih partnera da treba čim prije napraviti rekonstrukciju Vlade.

Iako Bačić govori o sazivanju izvanredne sjednice Sabora do kraja srpnja, neslužbeno se doznaje da bi se mogla održati već krajem idućeg tjedna, a rekonstrukcija Vlade mogla bi obuhvatiti četiri do pet ministara.

SDP prikuplja potpise za opoziv

U isto vrijeme, Klub zastupnika SDP-a započeo je s prikupljanjem potpisa saborskih zastupnika, kako bi pokrenuo postupak opoziva ministrice Gabrijele Žalac i ministara Tomislava Tolušića i Gorana Marića, a zahtjev za opoziv troje ministara uputio bi u saborsku proceduru već idućeg tjedna, neslužbeno se doznaje.

Razlozi za smjenu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac leže u njenoj "aferi mercedes", poslovnim odnosima s Josipom Stojanovićem Jollyem i prometnoj nesreći koju je prouzročila vozeći bez valjane vozačke dozvole.

Za potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića SDP-ovci traže smjenu zbog nekretninskih afera i stambenog objekta većeg od sto četvornih metara za kojeg je, po izbijanju afere, objašnjavao da je "roštiljarnica", iako je objekt opremljen klima-uređajem, roletama i staklenim stijenama, dok je kuću u Virovitici u kojoj živi u imovinskoj kartici prijavio s upola manjom kvadraturom.

Usto, SDP-ovci smatraju da je razlog za Tolušićev odlazak iz Vlade i to što je njegovu kuću gradila tvrtka "Građevinarstvo Horvat", koja je često poslovala sa županijom dok je Tolušić bio župan, od obnove škola, preko gradnje društvenog doma, do doma zdravlja.

I ministra državne imovine Gorana Marića, smatraju SDP-ovci, nekretninske afere s privatnom imovinom previše opterećuju da bi i dalje mogao ostati član Vlade.

Za pokretanje postupka opoziva potrebna je petina potpisa zastupnika, odnosno 31. Zahtjev se automatski uvrštava u dnevni red čime počinje teći osmodnevni rok Vladi za očitovanje. Rasprava se provodi naranije sedam, a najviše 30 dana od uvrštenja zahtjeva u dnevni red Hrvatskog Sabora.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk nedavno je ustvrdio da od dosadašnjih sedam zahtjeva za opoziv pojedinog ministra više ih četvero nisu članovi Vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu