Reakcija burze

Plenkovićeva najava kupnje dobar je posao za MOL: Dionice Ine ne prestaju – rasti

Bojana Mrvoš Pavić

Kad bi Ina opet bila državna, pitanje je kako bi se njome upravljalo – Zoltan Aldott u riječkoj rafineriji / snimio S. DRECHSLER

Kad bi Ina opet bila državna, pitanje je kako bi se njome upravljalo – Zoltan Aldott u riječkoj rafineriji / snimio S. DRECHSLER

Jučer je cijena dionice Ine porasla za dodatnih devet posto. Premijer nije prekršio Zakon o preuzimanju dioničkih društava najavom o otkupu dionica Ine od MOL-a, priopćila je Hanfa 



 Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) priopćila je kako premijer Andrej Plenković nije prekršio Zakon o preuzimanju dioničkih društava najavom da će država od MOL-a otkupiti njegove dionice u Ini.


Da je riječ o mogućem prekršaju, jučer je konstatirao SDP-ov zastupnik Gordan Maras, izrazivši sumnju da premijer nije ispunio zahtjeve iz Zakona, odnosno da očito nije Hanfi dostavio obavijest o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje. Maras je to zaključio iz razloga što burza nije reagirala i što se dionicom Ine slobodno trguje.


Cijena dionice i jučer je opet porasla za devet posto te dosegla iznos od 3.500 kuna, što je najviše od lanjskog kolovoza. Rekordnu cijenu dionice, od 4.500 kuna, Ina je imala u listopadu 2012. godine. Osim toga, Maras je zaključio da Inu od Mađara ne treba kupovati, već ih je samo potrebno »natjerati da nas uvažavaju kao partnere, izvrše preuzete obveze te moderniziraju i uposle naše rafinerije. Ovo će samo biti prilika da neki konzultant HDZ-ovac uzme novac od MOL-a«, rekao je bivši ministar.


Maras demantiran




Hanfa ga je demantirala uz pojašnjenje kako izjavom Andreja Plenkovića nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje dionice Ine jer Vlada i MOL prelaze kontrolni prag od 25 posto dionica s pravom glasa, kao i konačni prag od 75 posto dionica s pravom glasa te nisu u obvezi objave ponude za preuzimanje Ine u slučaju daljnjeg stjecanja dionica društva. »Također, s obzirom da je iz navedene izjave predsjednika Vlade razvidno da se odnosila na namjeru otkupa dionica koje drži MOL, a nije bila upućena svim dioničarima Ine, ta se izjava ne može smatrati iskazivanjem namjere dobrovoljnog preuzimanja«, ističu iz Hanfe.


Eventualne druge okolnosti, zaključuju, razmatrat će se u ovisnosti o konkretnim činjenicama i u skladu s relevantnim zakonskim odredbama.


Bivši ministar financija Boris Lalovac jučer je pak konstatirao kako ovo što se događa u medijima ide samo u korist MOL-a, kojem raste cijena dionice, i koji može ucjenjivati Vladu podizanjem otkupne cijene. Pitanje je gdje će Hrvatska pronaći novac za kredit, a ako postoje posebni aranžmani s investicijskim kućama, postavlja se pitanje, kaže, zašto bi nam netko davao novac, ako se ne zna hoće li taj netko uopće prodati to što kupujete. Lalovac smatra da Inu nije moguće otkupiti bez dodatnog zaduživanja države, a pitanje je hoće li nam takvu transakciju odobriti i Europska komisija.


Skup i riskantan potez


Oglasila se i Udruga Lipa iz koje poručuju da je najavljeni otkup dionica ekstremno skup i riskantan potez koji će gotovo sigurno destabilizirati javne financije, a iza kojeg se ne vidi jasan plan i strategija. Zabrinuti su zbog, kako kažu, lakoće kojom je Vlada ovome pristupila, makar je riječ o angažiranju dvije do tri milijarde kuna eura u situaciji u kojoj su se hrvatske javne financije tek počele lagano stabilizirati.


»Nema načina da ta transakcija, ako se provede, ne ostavi trag na hrvatskim javnim financijama i da konačni ceh, po običaju, ne plate hrvatski porezni obveznici«, upozorava Lipa, uz napomenu kako Vlada nije ni pokušala dokazati po čemu je Ina strateška kompanija, niti na koji se način moguće preuzimanje uklapa u buduće energetske strateške planove, odnosno na koji način će se novac uložen u nacionalizaciju Ine vratiti hrvatskom društvu i poreznim obveznicima. Kad Ina jednom opet bude državna, strahuju u udruzi, pitanje je kako će se njome upravljati, odnosno da li onako kako se upravlja i drugim »našim« kompanijama.