Predstavljanje

Plenkovićev susret s veleposlanicima: Predstavili smo osnovne smjernice HDZ-ove politike

Jagoda Marić

Predstavili osnovne smjernice političkog djelovanja / foto D. JELINEK

Predstavili osnovne smjernice političkog djelovanja / foto D. JELINEK

Nije ništa precizirao o dogovoru s Dragom Prgometom ili Milanom Kujundžićem niti o tome hoće li na listama biti mjesta za Karamarka i Hasanbegovića



 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sastao se jučer sa 36 veleposlanika ili predstavnika veleposlanstava. Sastanak je, kako je sam otkrio nakon njegova završetka, održan jer je bio »velik broj zahtjeva veleposlanika i drugih diplomatski predstavnika za kontaktima s novim vodstvom HDZ-a«. Na sastanku su bili i njegov zamjenik Milijan Brkić, glavni tajnik Gordan Jandroković, potpredsjednica Ivana Maletić i Davor Božinović.


– Željeli smo u izravnoj komunikaciji predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja uoči izvanrednih parlamentarnih izbora, prenijeti glavne poruke koje se odnose na naše prioritete, a to je vratiti vjerodostojnost stranci koja je članica Europske pučke stranke, čvrsto pozicionirati HDZ na desnom centru i dati doprinos europskoj matici. Rekli smo da želimo biti stranka koja će u Hrvatskoj pridonijeti stabilnosti, da želimo jačati segment pravne sigurnosti, što znači učinkovito pravosuđe, učinkovitu javnu upravu i borbu protiv korupcije – otkrio je Plenković dio onoga o čemu je govorio veleposlanicima. Oni koji ga ne znaju, pojasnio je, željeli su ga upoznati, a zanimali su ih i glavni ciljevi HDZ-a te moguće postizborne koalicije.


Vjeruje anketama


Koliko je detaljno o HDZ-ovom programu Plenković govorio veleposlanicima ne zna se, ali novinarima jučer nije želio otkriti primjerice za kakve će se promjene u poreznom sustavu HDZ zalagati, te koliko bi se mogle smanjiti pojedine stope. O tome će, kaže, izvijestiti javnost, kad odrade razgovore s potencijalnim partnerima.


S ambicijom




Ni stvar s potencijalnim partnerima očito još nije zaključena, jer je Plenković jučer neodređeno govorio o mogućem dogovoru s Dragom Prgometom ili Milanom Kujundžićem. Radije se osvrnuo na najnovije ankete koje govore o rastu podrške HDZ-u. Za razliku od svog prethodnika Tomislava Karamarka koji je često napadao i ankete i agencije koje su ih radile, Plenković zasad ne sumnja u njihove rezultate.


– Istraživanja objavljena prije dva dana pokazuju da je u odnosu na kraj lipnja kad je potpora HDZ-u bila 21 posto, ona skočila za 31,6 posto, odnosno da smo na svakog birača dobili još jednog. Time je postignut naš ključni cilj, ostvarili smo veliki napredak u vraćanju vjerodostojnosti HDZ-a. Na izbore idemo samouvjereno i s velikom ambicijom da pobijedimo. Oni koji nemaju snage da samostalno idu na izbore, idu u koalicijama. Mi ćemo samo u pojedinim jedinicama ići s našim partnerima kako bismo ostvarili sinergijski učinak – kazao je Plenković.


Što se tiče HDZ-ovih izbornih lista, Plenković je izbjegao odgovor na pitanje hoće li na njima biti mjesta za Tomislava Karamarka i Zlatka Hasanbegovića, te je kazao da je iz središnjice stranke upućen dopis županijskim organizacijama, gradskoj organizaciji HDZ-a Zagreba, zajednicama i koordinacijama u iseljeništvu da daju svoje prijedloge, ali i da vode računa o kvoti žena, pa će se o listama odlučivati sljedećeg tjedna.