Predsjednik Vlade

Plenković uzvratio oporbi: Ni jedan premijer nije toliko puta bio u Hrvatskom saboru u 100 dana

Hina

»Ne bih rekao da je ocjena oporbe korektna. Mislim da je ova vlada u vrlo specifičnoj godini nastojala riješiti sve ono što je ostalo u vrijeme koje smo imali zbog izvanrednih izbora, učiniti maksimalan napor i biti otvorena, smanjiti tenzije u društvu i voditi dijalog. Mislim da ni jedan premijer nije toliko puta bio u Hrvatskom saboru u 100 dana kao što sam ja bio i uveo novu praksu izvješćivanja o Europskom vijeću«, rekao je Plenković



 Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra kako nije korektna ocjena oporbe koja je prvih 100 dana vlade ocijenila lošima, a najoštriji je u tome bio predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je rekao kako se radi o najgorem startu jedne vlade ikad.


»Ne bih rekao da je ocjena oporbe korektna. Mislim da je ova vlada u vrlo specifičnoj godini nastojala riješiti sve ono što je ostalo u vrijeme koje smo imali zbog izvanrednih izbora, učiniti maksimalan napor i biti otvorena, smanjiti tenzije u društvu i voditi dijalog. Mislim da ni jedan premijer nije toliko puta bio u Hrvatskom saboru u 100 dana kao što sam ja bio i uveo novu praksu izvješćivanja o Europskom vijeću«, rekao je Plenković tijekom razgovora o 100 dana Vlade za HTV i RTL televiziju.


Upitan je li u Savjet za pregovore s Molom o otkupu Ine trebao uključiti i oporbu, odgovorio je kako smatra da nije.




»Mislim da ne. To je vladin savjet, a kao predsjednik savjeta mogu pozvati i druge, oporbu i stručnjake, a to ćemo tijekom rada koristiti prema potrebi. Oporba se mora odlučiti da li će ići s interpelacijom o Ini ili će upućivati pisma i vapiti za dijalogom, a istodobno tražiti nepovjerenje za jednog od ministara. Dakle, moraju odlučiti za koji su instrument najviše zainteresirani«, rekao je Plenković.


Ponovio je kako smatra da Inu treba vratiti u hrvatske ruke jer treba voditi računa o energetskoj sigurnosti i opskrbi energijom. »S obzirom na vrlo složene odnose s MOL-om mislimo da je to najbolja opcija za Hrvatsku a oporba može dati svoj doprinos«, kazao je Plenković dodavši kako je vladin prijedlog otkupa dionica Ine jedini koji ne generira novi javni dug, što ni jedan drugi model koji se predlaže nije uspio postići.


»Želim interes i utjecaj hrvatske države u dvije ključne energetske kompanije – Ini i u HEP-u. Ono što bi bilo 75 posto plus 1 dionica u smislu korporativnog upravljanja, država kao vlasnik tada ima i najveći upliv i utjecaj i donosi ključni strateški smjer kvalitetnog upravljanja. To je intencija. U ovom trenutku HEP ima vrlo dobro poslovanje, ima dobit, smatramo da je u ovom trenutku najprimjereniji i najprikladniji način kako da ostvarimo ovaj drugi cilj«, rekao je premijer.


Kazao je i kako će se šefom oporbe Davorom Bernardićem naći kada za to dođe trenutak. »Za razliku od njegovog prethodnika koji nije bio u stanju ni čestitati na jasnoj i čistoj pobjedi HDZ-a, čestitao sam na njegovom izboru za predsjednika SDP-a. Čovjek sam dijaloga i mislim da to uopće nije u pitanju, ali trenutak ćemo izabrati kada to bude najprimjerenije«.


Upitan zašto i dalje brani ministra obrazovanja i znanosti Pavu Barišića, Plenković je ocijenio kako Barišić nije plagijator te da je cilj svega toga stabilnost vlade.


»Nije on plagijator«, rekao je Plenković pitajući treba li cijeli integritet, cijelu znanstvenu karijeru, cijeli politički angažman svesti na jedan članak, jednu fusnotu i zbog toga imati toliku aferu. Radi se o tekstu koji je napisan 2008., kojeg je on sam korigirao 2009. prije nego što je bilo tko pokrenuo postupak pred bilo kojim etičkim povjerenstvom, prije svega Sveučilištem, podsjetio je i dodao da su Sveučilišta u Splitu i Zagrebu reagirala u prilog Barišiću, da se cijela tema izvukla tek kad je on postao ministar, da su se aktivirali određeni ljudi i da se sada cijela javnost bavi jednim člankom.


»Ne vidim da je samo ministar Barišić, njegov članak i njegova fusnota toliko bitna. Mislim da je cilj puno ozbiljniji, a to je stabilnost vlade. Ja sam formirao stabilnu vladu zajedno s Mostom i ona će takva i ostati«, naglasio je Plenković.


Ploča u Jasenovcu nije u spomen ustaškog režima


Upitan osjeća li se licemjerno zbog svog u boravka memorijalnom centru Holokausta, dok se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše ‘Za dom spremni’, Plenković je odgovorio kako se ne osjeća tako te da u Izraelu tu temu nitko nije spomenuo.


Kazao je kako je njegov stav i stav vlade oko antisemitizma i svega onoga negativnog što se zbilo u vrijeme ustaškog režima jasan, a to je da ga decidirano osuđuje. »Ovdje je riječ o ploči koja je postavljena braniteljima dragovoljcima HOS-a koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićeva projekta. Ovo nije ploča u spomen nekome u kontekstu Drugog svjetskog rata i ustaškog režima«, naglasio je Plenković.


Plenković ponavlja kako je znao za odlazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD te da ga je ona po povratku izvijestila o svom putu.»Znao sam da predsjednica namjerava ići u SAD. Čuli smo se i nakon toga, izvijestila me o svojim susretima i svojim aktivnostima«, rekao je i dodao kako ne želi prejudicirati rezultate istrage tko je bilješku o njezinim susretima u SAD pustio u javnost. Predsjednica je, kazao je, željela odraditi kontakte i razgovore s novom američkom administracijom.