Premijer

Plenković uvjeren: ‘Vlada ne vrši pritisak na novinare, to su nebuloze’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB Premijer Andrej Plenković u utorak je, komentirajući privođenje novinara Indexa Duhačeka, odbacio tvrdnje da Vlada vrši pritisak na novinare ocijenivši ih „nebulozama”, no naglasio je da bez obzira je li došlo do kršenja nekog zakona ili propisa uvijek treba s posebnim obzirom tretirati predstavnike medija.


„Imam dojam da su nevjerojatna lakoća optuživanja Vlade, politike, nekakvoga vrha koji navodno ‘orkestrira’ ponašanje policije, koje bi išlo za tim da se novinare uhićuje ili ‘disciplinira’. Dakle, to su apsolutne nebuloze.


Vjerojatno će takve laži kroz glasove nekih trbuhozborki i trbuhozboraca, za koji dan postati štosevi. To najodlučnije odbacujem”, rekao je Plenković novinarima prije sjednice saborskog Kluba HDZ-a upitan o reakcijama u medijima na privođenje novinara Gordana Duhačekovo te optužbe da na taj način Vlada vrši pritisak na novinare.




Premijer je Naglasio kako je još sinoć ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću rekao da podnese jedno izviješće kako bi vidjeli o čemu se tu sve skupa radi, jer u eteru postoji velik broj informacija te je svima u interesu vidjeti što je bit cijele te priče.


„Moj stav je vrlo jasan, bez obzira je li došlo do kršenja nekog zakona ili propisa uvijek treba s posebnim obzirom tretirati predstavnike medija i novinare, za svaku izgovorenu riječ ili napisani bilo kakav tekst”, dodao je.


Novinar portala Index Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv policije koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, priopćila je ranije zagrebačka policija.


Ministar Božinović rekao je ranije danas da je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja Duhačeka te odbacio tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.


Plenković: Predsjednica Grabar-Kitarović će pobijediti


Na novinarski upit je li s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao o mogućoj sabotaži njezine predsjedničke kampanje, premijer Plenković je kratko poručio: “Predsjednica će pobijediti”.


Upitan za komentar najave Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da će se zbog tzv. ‘slučaja Helsinki’ obratiti međunarodnim institucijama, Plenković je ponovio kako tu nema nikakvog slučaja.


„Slučaj ne postoji”, istaknuo je.


Dodao je kako je ta cijela priča iskonstruirana i izmišljena da bi se nešto držalo u eteru jer se radi o najnormalnijoj aktivnost predsjednika Vlade, i, ne samo njega, već i bilo kojeg buduće premijera u istoj situaciji.


“Taj slučaj postoji samo za one koji žele na taj način razgovarati. On za mene ne postoji. Povjerenstvo je dobilo sve što je svakome tko je upućen, tko razumije što radi Vlada, što radi predsjednik Vlade, što ljudi rade, koji idu u bilateralni posjet kolegi – dostavljeno”, naglasio je Plenković.


Smatra da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa taj predmet nije trebalo ni otvarati.


Plenković je rekao da će na Klubu HDZ-a razgovarati o sutrašnjem saborskom Aktualnom prijepodnevu te o poslijepodnevnom izvješću Saboru o sastancima Europskog vijeća, o kojem će premijer izvijestiti Sabor.