Vruće u Saboru

Plenković usporedio Brunu Esih s Goebbelsom: Ona je tipičan primjer najnižeg populizma. Jadno i loše

Hina

foto: Denis Lovrović / Davor Kovačević

foto: Denis Lovrović / Davor Kovačević

"Tipičan primjer najnižeg populizma i stvaranja loše atmosfere kod dijela birača, pozivajući se na narod. Ali hrvatski narod je pametan, ima filtere i ne podliježe onima koji stvaraju paniku. U političkom smislu jadno i jako loše", ocijenio je Plenković njezin istup.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković nakon saborskog aktualnog prijepodneva osvrnuo se na istup zastupnice Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih, koja ga je oštro kritizirala zbog Marakeškog sporazuma, rekavši kako bi se ona “u nekim drugim vremenima mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande”.


Esih je zbog Marakeškog sporazuma poručila Plenkoviću kako hrvatski narod od njega očekuje da bude državnik koji će ipak reći “ne” tihom i perfidnom ratu objavljenom europskim suverenim nacijama, pa tako i Hrvatskoj. “Vaši sadašnji izbori oblikuju našu budućnost, a u ovom ratu, gospodine premijeru, anemija vam nije opravdanje”, kazala je.


“Nije me iznenadila. To je već stil te male strančice u kojoj bi se ona u nekim drugim vremenima i drugim zemljama mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande. Čita pitanje i reakciju na pitanje, što djeluje patetično, a sadržaj je bio neargumentiran”, rekao je Plenković novinarima. Pritom je očito aludirao na Josepha Goebbelsa, koji je bio ministar narodnog prosvjećenja i propagande u Trećem Reichu.




“Tipičan primjer najnižeg populizma i stvaranja loše atmosfere kod dijela birača, pozivajući se na narod. Ali hrvatski narod je pametan, ima filtere i ne podliježe onima koji stvaraju paniku. U političkom smislu jadno i jako loše”, ocijenio je Plenković njezin istup.


Ponovno je priznao da je njegova velika greška što je Esih postala saborska zastupnica. “Apsolutno”, odgovorio je Plenković na pitanje je li i njegova greška što je Bruna Esih u Saboru dodavši kako je to velika greška, ali na greškama se uči.


Beljak je odnio HSS na drugu stranu političkog spektra


Komentirao je i istup čelnika HSS-a Kreše Beljaka, koji ga je nazvao “lijepim licem starog, lopovskog HDZ-a”.


“Beljak je nominalno čelnik HSS-a, većina drugih aktera napustila je HSS. Odnio je tu stranku na drugi dio političkog spektra. Ne znam kako bih definirao kojoj političkoj grupaciji pripada. To je šteta, HSS je kao povijesna stranka zaslužio imati jako vodstvo i graditi suradnju s HDZ-om kao prirodnim partnerom”, kazao je Plenković.


Dodao je kako je na aktualnom prijepodnevu čuo puno klevetničkih izjava, poput onih SDP-ovaca Davora Bernardića i Gordana Marasa. “Ne mora se ta ekipa čuditi kada im rejting ide dolje, ići će i dalje. Kada pogledate lijevu stranu sabornice, to izgleda desetkovano, pusto, slabo i kilavo”, rekao je.


Osvrćući se na kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović za drugi predsjednički mandat, Plenković je ustvrdio kako njemu sve jasno nakon razgovora s predsjednicom Grabar Kitarović o mogućoj ponovnoj kandidaturi, ali nije do njega kad će tko što objaviti.


Na novinarsko pitanje poručio je kako na Miloradu Pupovcu da ocijeni hoće li ove godine ići na obilježavanje pada Vukovara.


Izjavu ministrice obrazovanja Blaženka Divjak da plaće zaposlenicima ne mogu rasti više od tri posto zbog jamstva koje je Vlada dala Uljaniku, premijer je popratio riječima da je s većim suficitom veći manevarski prostor, ali takve pozicije sa sindikatima nevezane su uz brodogradilište.