Šibenik

Plenković u stranačkoj kampanji: ‘Ostanimo korektni, svi smo dio iste političke obitelji’

Hina



Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je u Šibeniku na proslavi 30-godišnjice stranke rekao da su temeljne zadaće HDZ-a i nakon tri desetljeća od osnutka ostale iste; jačanje države, njezinog položaja, ugleda i utjecaja u Europi i svijetu, a kao najvažniju zadaću istaknuo je da se »okrene našem čovjeku«.


Kako je istaknuo Plenković, najvažnija je zadaća HDZ-a da se okrene »našem čovjeku, prema svakom hrvatskom gradu, općini i županiji i da svim srcem, kvalitetom i žarom unapređuje kvalitetu života građana.«


Članovi HDZ Šibenika i Šibensko-kninske županije proslavili su 30– godišnjicu, a u šibensko je kazalište došlo izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom i predsjednikom stranke. Plenković je iz Šibenika poslao četiri poruke: Osigurat ćemo političku stabilnost, osigurat ćemo pravnu sigurnost, gospodarski razvoj i društvenu solidarnost.




Naglasio je da je poluga koju je vlada osigurala za brži razvoj apsorpcija europskih sredstava i da je dosad ugovoreno njih 86 posto za razdoblje od 2014. do 2020. godine i da će se u iduće četiri godine dodatno osjetiti kolika je korist koju ima Hrvatska od EU.


Govoreći o unutarstranačkim izborima rekao je da je u HDZ-u puno članova koji dijele iste vrijednosti i istu političku platformu, »ali se ne moramo svi slagati u svakoj pojedinosti«.Kad je vrijeme izbora, svatko tko ima želju unaprijediti rad HDZ-a, ima prigodu ukazati kako vidi stranku i razvoj Hrvatske. Želim da ostanemo u razini korektne političke komunikacije, jer u konačnici smo svi dio iste političke obitelji u kojoj ćemo ostati i nakon unutarstranačkih izbora, rekao je.

Okupljenima je rekao da su izazovi u 2020. donekle drugačiji nego nekad. »U svijetu se događa 4. industrijska revolucija, vrijeme je digitalizacije, komunikacija, konkurentnosti, ulaganja u obrazovanje, anticipacija klimatskih promjena koje mogu promijeniti hrvatski turizam. Morat ćemo u našu retoriku uvesti te teme koje su bitne za budućnost hrvatskog naroda, a HDZ mora biti u tome predvodnik«, naglasio je.


Kako je rekao, kao predsjedatelji EU u fokus smo stavili pitanje demografije. »Analizirat ćemo i zašto se događaju migracije, jer se Hrvatska danas u jednom specifičnom trenutku. Svaki naš građanin može ići raditi u bilo koju državu EU, i to je uz slabiju demografsku sliku ključno pitanje zašto gubimo grad od 15.000 stanovnika. Zato ćemo kombinacijom naših mjera i ovih u EU stvoriti okvir politika kojima ćemo promijeniti te trendove. To nije jednostavno, i o tome sam razgovarao jučer i s papom Franjom. Te teme moramo nametati jer su za nas prioritetne, zaključio je.


Jandroković: Unutarstranački izbori bit će najdemokratičniji ikad u Hrvatskoj


Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je rekao da danas napadaju stranku, ali da je HDZ kralježnica koja osigurava nikad jaču poziciju Hrvatske. S tim napadima se moramo nositi, istaknuo je.


»Nova su vremena, ljevica je ohrabrena Milanovićevom pobjedom i pokušava udariti na HDZ. Zadnjih godina bili su slabi, ali sad opet osjećamo njihov zanos pa ih trebamo pobijediti na parlamentarnim izborima. To nam je glavni zadatak, rekao je Jandroković.


Naglasio je kako će unutarstranački izbori biti najdemokratičniji ikad u Hrvatskoj, kako građanima treba pokazati da su odgovorni, da se daje prilika novim ljudima, mladima, ženama i da ti izbori budu priprema za parlamentarne.


Birajte one kandidate kojima ego nije pred strankom, poručio je Jandroković.


Predsjednik gradske organizacije HDZ-a i šibenski gradonačelnik Željko Burić je istaknuo važnost unutarstranačkih izbora te rekao kako mnogi prigovaraju da se stranka pomakla ulijevo, ali da on misli kako je otišla prema centru. »Tu smo sad upravo gdje je Franjo Tuđman želio. Jaki smo i gospodarski moćni, nikad jači«, ocijenio je Burić.


Predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić je rekao je da su u četiri od pet gradova i u osam od 15 općina županije na vlasti jer znaju prepoznati trenutak i odabrati prave ljude.


»Uključit ćemo puno mladih ljudi što smo i dosad radili, a za to je najbolji premijer naš ministar Ivan Malenica koji radi posao na ponos svih nas. Imamo 10 tisuća članova u županiji, što je 10 posto stanovništva. Ubuduće na svakog člana želimo osvojiti barem četiri glasa, rekao je Dujić.


Okupljene je pozdravio i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je kazao da je ponosan što u županiji 30 godina HDZ pobjeđuje na izborima. Kako je rekao, to im uspijeva jer ono što obećaju i naprave. Transparentni smo i nismo bahati. Trudit ću se da tako bude i dalje, rekao je.


U Šibenik su bili i ministri Damir Krstičević, Damir Božinović, Tomo Medved, Ivan Malenica i Gordan Grlić Radman, te Ante Sanader i Branko Bačić.