Izvanredno stanje

Plenković u H. Kostajnici: Osigurat ćemo smještaj ljudima i pomoći im u rekonstrukciji kuća

Hina

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Hrvatska Vlada će u suradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti«, zaključio je predsjednik Vlade Plenković



Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u utorak stanovnike i poplavljena područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je prošle noći, kada je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava, a danas se u Starom putu dogodilo veliko klizište, pri čemu je dio brda odnio nekoliko kuća.


»Srećom, prema prvim informacijama koje smo dobili od Hrvatske gorske službe spašavanja, Hitne medicinske pomoći, od gradonačelnika i susjeda, u ovom trenutku se čini da nema ljudskih žrtava ni ozbiljnijih ozljeda«, rekao je predsjednik Vlade i istaknuo da će se ljudima osigurati smještaj i pomoći im u rekonstrukciji kuća.


Dodao je kako se čini da su glavni uzroci odrona velike količine snijega koje je proteklih dana pale u Hrvatskoj Kostajnici, a njegovim brzim otapanjem došlo je do poremećaja i velikoga klizišta.




»Hrvatska Vlada će u suradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti«, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.


Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Na putu prema Hrvatskoj Kostajnici iz helikoptera su vidjeli ugroženo područje, nakon čega su sudjelovali na sastanku Kriznog stožera na kojem su bili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te predstavnici Hrvatskoga crvenog križa i predstavnik Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo zadužen za kontrolu kvalitete vode, priopćeno je iz Vlade.


Na sastanku Kriznog stožera gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestili su nazočne o stanju na terenu.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.


»Trebamo iskoristiti sve sposobnosti koje imamo na razini lokalne zajednice i države kako bismo u sinergiji, zajedništvu i partnerstvu napravili najbolje što možemo u ovakvim situacijama«, rekao je ministar Krstičević, ističući kako iz svakog iskustva treba pronaći ono najbolje te preventivno djelovati, priopćeno je iz MORH-a.


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podsjetio je da je jučer na području Karlovačke županije bilo angažirano stotinu pripadnika, dodajući da je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji također angažirano stotinu pripadnika Oružanih snaga, u Letovaniću 50, Petrinji 30 i u Hrvatskoj Kostajnici 20, te 15 pripadnika u Karlovačkoj županiji na području Logorišta.


Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su nakon sastanka s predstavnicima lokalne uprave i samouprave klizišta u Hrvatskoj Kostajnici koja su se aktivirala i u kojima je oštećeno desetak kuća.


Tijekom obilaska ministar Krstičević je rekao da je Hrvatska vojska spremna pomoći stanovništvu u inženjerijskim radovima kad god bude potrebno, a obišao je i vojnike kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem i njihovim aktivnostima po uputama lokalne uprave.