Posjet Švedskoj

Plenković u Goeteborgu razgovarao s Loefvenom i s hrvatskim iseljenicima

Hina

Reuters

Reuters

U razgovoru s Loefvenom bilo je riječi o ukupnim odnosima između Hrvatske i Švedske, unapređenju gospodarske suradnje, važnoj ulozi Hrvata koji žive u toj zemlji kao poveznice i mosta za jačanje gospodarske suradnje i razumijevanje između dvije zemlje, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka

GOETEBORG Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak u Goeteborgu sa švedskim kolegom Stefanom Loefvenom o jačanju gospodarske i znanstvene suradnje dviju zemalja te o suradnji u obrani budući da je Švedska sa svojim Gripenom jedan od ponuđača borbenih lovaca Hrvatskoj. Premijer Plenković doputovao je u Goeteborg, gdje će se u petak održati socijalni summit Europske unije, čiji je domaćin premijer Loefven. 

U razgovoru s Loefvenom bilo je riječi o ukupnim odnosima između Hrvatske i Švedske, unapređenju gospodarske suradnje, važnoj ulozi Hrvata koji žive u toj zemlji kao poveznice i mosta za jačanje gospodarske suradnje i razumijevanje između dvije zemlje, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.


»Švedska je zemlja s kojom imamo razgranatu ekonomsku suradnju, u Hrvatskoj je prisutan Ericsson Nikola Tesla, Tele2, Ikea je došla prije nekoliko godina. Oni su zainteresirani da povežu taj trokut između poslovnog svijeta, akademske zajednice i institucija. To je model koji Švedska želi primijeniti u međunarodnim odnosima. Nadam se da će recentni posjet švedskih gospodarstvenika Hrvatskoj pridonijeti jačanju prije svega gospodarske i znanstvene suradnje, a time i pridonijeti našem gospodarskom rastu i međusobnoj razmjeni«, rekao je Plenković.


Plenković je kazao kako je s Loefvenom razgovarao i o europskim temama poput socijalnih prava o kojima će biti riječi i na sastanku u petak.




 »Sutra ćemo na summitu s članovima Europskog vijeća i socijalnim partnerima razgovarati o dokumentu Europski stup socijalnih prava. O tome smo prije dva dana razgovarali i s našim socijalnim partnerima u Hrvatskoj, sindikatima i poslodavcima. Imamo sveobuhvatan, uključiv europski pristup za zaštitu socijalnih prava na razini EU-a i na razini Hrvatske«, rekao je Plenković.


 Bilo je riječi i o nabavi borbenih zrakoplova jer je Švedska jedna od zemalja koja je ponudila svoje Gripene Hrvatskoj, koja nabavlja 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova.


 »Švedska je jedna od zemalja koja je dala ponudi, te ponude se sada razmatraju od strane stručnih službi ministarstva obrane i naravno da je bilo razgovora o suradnji u području obrane«, rekao je Plenković. Nakon sastanka sa švedskim premijerom, Plenković je u Hrvatskom društvu Velebit razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruga u Švedskoj, gdje živi oko 40 tisuća Hrvata. »Veselimo se razgovoru s njima, jer želim osluhnuti što mi kao vlada, Ured za Hrvate izvan Hrvatske, naša diplomatska predstavništva mogu učiniti da odnos s našim iseljenicima s matičnom domovinom bude što bolji i kvalitetniji. Kada god odlazimo u neku u zemlju uvijek se nastojimo sastati s hrvatskim ljudima kada nam to okolnosti dopuštaju«, rekao je Plenković.(Hina) xsv ysl