Susret u Crnoj Gori

Plenković se u srijedu na skupu Američko-jadranske povelje sastaje s Penceom

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva



ZAGREB Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u srijedu će sudjelovati na sastanku Američko-jadranske povelje u crnogorskoj prijestolnici Podgorici, gdje će se na marginama skupa sastati i s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom, najavio je ured premijera u ponedjeljak.


Domaćini Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje u Podgorici su Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsjeda Američko-jadranskom poveljom, a na skupu će uz potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, sudjelovati čelnici Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore te Kosova, Slovenije i Srbije.


Čelnici zemalja Američke-jadranske povelje razgovarat će o euro-atlantskim težnjama zemalja jugoistoka Europe, jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.




Na marginama sastanka, predsjednik vlade Andrej Plenković susrest će se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom te predsjednicima vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom, najavio je ured predsjednika vlade.


Premijer Plenković će se u Podgorici sastati i s predstavnicima hrvatskog iseljeništva.


»Bit će to dosad najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori jer su pozivi za sudjelovanje upućeni čelnicima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine A5, kao idržavama sa statusom promatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji«, priopćeno je u nedjelju iz crnogorske vlade.

Američko-jadranska povelja (A5) je inicijativa koju su 2003. osnovali Hrvatska, Albanija, Makedonija i Sjedinjene Države radi pružanja potpore državama aspiranticama na njihovom putu za pristupanje u članstvo NATO-a, a inicijativi su se naknadno priključile i Bosna i Hercegovina i Crna Gora.


Potpredsjednik SAD-a Pence u nedjelju je počeo diplomatsku turneju u okviru koje se u ponedjeljak u Tallinnu sastao s predsjednicima Estonije, Litve i Latvije.


Prije skupa u Podgorici Pence će posjetiti i Gruziju.


Američki potpredsjednik Mike Pence je najviši američki dužnosnik koji će posjetiti Crnu Goru.