Premijer o referendumu

Plenković se pozvao na Tuđmana: Referendumska pitanja GI “Narod odlučuje” promašena i neodgovorna

Hina

Andrej Plenković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Smanjivanje prava manjina nazvao je ogromnim korakom nazad za dosegnutu razinu u hrvatskoj demokraciji podsjetivši da su postignuća zaštite manjinskih prava napravljena u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana



Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak kompletno promašenim i neodgovornim referendumska pitanja za koja je Građanska inicijativa »Narod odlučuje» objavila da je prikupila potpise te dodao kako treba vidjeti jesu li potpisi prikupljeni na adekvatan način i jesu li u skladu s Ustavom.


Premijer je poručio kako je od samog početka duboko uvjeren da svako diranje u prava manjina, s obzirom na stečena prava, nije u skladu s Ustavom i da ne vidi kako bi se uopće o tome moglo odlučivati referendumom.


»S te strane, mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna. Smanjivati prava zastupnika na takav način je nešto što je meni osobno, kao predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade apsolutno neprihvatljivo, to javnost mora znati, to govorim danas jer nisam htio utjecati na proces dok se skupljaju potpisi«, rekao je premijer novinarima nakon svečane sjednice zagrebačke Gradske skupštine u povodu Dana Zagreba.




Smanjivanje prava manjina nazvao je ogromnim korakom nazad za dosegnutu razinu u hrvatskoj demokraciji podsjetivši da su postignuća zaštite manjinskih prava napravljena u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.


Plenković je komentirao i slučaj hvatanja ilegalnih migranata na području Donjeg Srba gdje je ranjeno dvoje djece rekavši da mu je jako žao zbog tog incidenta i ranjavanja djece.


»Hrvatska policija štiti granice od nezakonitih migracija, dobio sam inicijalnu informaciju od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, izražavam žaljenje zbog ranjavanja dvoje malodobne djece, mislim da je to jako loše, ali siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo i očekujem od policije da nastavi štiti našu granicu i boriti se protiv krijumčara ljudi, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine«, rekao je Plenković.


Plenković: Vlada i HDZ nemaju nikakvih ambicija reducirati ovlasti predsjednice


Osvrnuo se i na suradnju s predsjednicom Republike Kolindom Grabar– Kitarović koja je nedavno zatražila zajedničku sjednicu Vlade na temu demografije i blokiranih građana, a koju je on odbio te odgovorio na pitanje novinara misli li da ona kritikom na njegov račun sebi diže popularnost.


»Ne bih ulazio u te varijante kritika, popularnosti i nepopularnosti. Ta vrsta informacija koje su jučer puštane u medije čine mi se neprimjerenim, nisu dobre, ni na koji način ne doprinose kulturi dijaloga niti dignitetu institucija«, rekao je Plenković.


Dodao je da je Vlada učinila jako puno na demografskoj revitalizaciji i poduzela brojne mjere, a za ‘blokirane’ su predstavljena tri zakonska prijedloga koji će biti na Vladi do kraja lipnja.


»Sve što je Hrvatskoj bitno nastojimo staviti na dnevni red, a došlo je jako puno bitnih tema. Predsjednica Republike ima pravo, a i očito želju predstaviti svoje inicijative. Kad ih predstavi, mi ćemo ih razmotriti«, rekao je premijer.


Istaknuo je da se, prema Ustavu, dominantne ovlasti predsjednice odnose na pitanja vanjskih poslova, obrambene i sigurnosne politike, obavještajni sustav i funkcioniranje hrvatskog sustava.


Kad je riječ o tri teme koje su u nadležnosti predsjednice ili su podijeljene s vladom, premijer kaže da imaju redovit dijalog i kvalitetnu suradnju.


Za nagađanja prema kojima bi se išlo na smanjivanje ustavnih ovlasti predsjednice, rekao je da je impresioniran različitim scenarijima, ali ništa od toga nije točno.


O ustavnim promjena razgovarat ćemo u širem kontekstu kada i ako za to bude potrebe, a nikakvih ambicija Vlade i HDZ-a nema da bi se na bilo koji način reducirale ovlasti predsjednice Republike, poručio je premijer, dodavši da ne zna otkud je ta tema izronila u javnost.