Sjednica Vlade

Plenković pozvao “razmetne stranačke sinove”: Sad idemo provesti ‘Istanbulsku’ i ništa se neobično neće dogoditi

Hina

snimio Patrik Macek / PIXELL

snimio Patrik Macek / PIXELL

Vlada je uvjerena u koristi provedbe ove konvencije, prije svega prema ženama žrtvama nasilja i pozvao je sve, i pobornike i protivnike, na zajedničku provedbu konvencije na što učinkovitiji način.



ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak sa sjednice vlade i pobornike i protivnike Istanbulske konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama na njezinu zajedničku i učinkovitu provedbu jer je ona dobra, plemenita i korisna.


Pozivam sve aktere toga procesa da smire tenzije jer hrvatska vlada interpretativnom izjavom priloženom uz Konvenciju jamči da neće doći do nikakvih problema koji bi se kosili s bilo čijim sustavom vrijednosti u pravnom i obrazovnom sustavu, kazao je Plenković.


Vlada je uvjerena u koristi provedbe ove konvencije, prije svega prema ženama žrtvama nasilja i pozvao je sve, i pobornike i protivnike, na zajedničku provedbu konvencije na što učinkovitiji način.




“Ništa se neobično nije dogodilo ni u jednoj drugoj državi koja je ratificirala IK i provodi je, pa se tako ništa neobično neće dogoditi niti u Hrvatskoj i pozivam sve da imaju povjerenja u institucije hrvatske državne vlasti”, rekao je Plenković i naglasio da je konvencija korisna i za državu i za društvo.


Plenković je o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji govorio u uvodnom dijelu sjednice vlade komentirajući posjet glavnog tajnika te organizacije Thornbjorna Jaglanda Zagrebu u utorak.


Hrvatska će 22. svibnja u Kopenhagenu prvi put u svojoj povijesti preuzeti polugodišnje predsjedanje Vijećem Europe, paneuropskom organizacijom koja iduće godine slavi 70. godišnjicu postojanja.


Plenković je kazao kako je Jaglandu rekao da nije dobro za organizaciju poput VE da tema jedne konvencije, koja je plemenita i dobra, bude opterećena nekim drugim temema i raspravama.


“To je situacija koja stvara poteškoće i za VE i za zemlje koje ju trebaju ratificirati, u trenutku kada postoji paneuropska kampanja osobito agilnih i aktivnih aktera protiv nje, posebno u nevladnom sektoru”, rekao je premijer.


Zato će ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na sastanku u Kopenhagenu pojasniti hrvatski stav o IK, predočiti hrvatsko iskustvo u postupku ratifikacije i tražiti od cijele organizacije da razjasni ‘erga omnes’ (prema svima) što je bit te konvencije, “kako bi se ubuduće izbjegle polarizacije”.


Premijer je ponovio da će prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe biti borba protiv korupcije, decentralizacija u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te zaštita kulturne baštine.


Tijekom hrvatskog predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske te jačanje zajedničkih vrijednosti, posebno na području ljudskih prava.