Plenković pozvao diplomate da pripaze na suradnike. Kaže i da nije mogao vjerovati kad je vidio Kuščevićevog Pavelića

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Slučaj suspendirane diplomatkinje iz veleposlanstva u Njemačkoj donekle je zasjenio konferenciju na kojoj je istaknuto da diplomacija niže uspjehe, ali je novim izazovima, ugrozama i prilikama potrebno pristupiti inovativno i kreativno.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak hrvatskim diplomatima okupljenim na konferenciji u Zagrebu da, poučeni slučajem Mađarević, pripaze na svoje suradnike.


Plenković je na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i izaslanika RH još jednom osudio rasističke i ksenofobne stavove suspendirane diplomatkinje Elizabete Mađarević i poručio okupljenima da u budućnosti “pripaze na svoje suradnike”.


S time se složila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da je do incidenta došlo, između ostaloga, zbog “propusta u sustavu”.




Slučaj suspendirane diplomatkinje iz veleposlanstva u Njemačkoj donekle je zasjenio konferenciju na kojoj je istaknuto da diplomacija niže uspjehe, ali je novim izazovima, ugrozama i prilikama potrebno pristupiti inovativno i kreativno.


Kao glavni diplomatski uspjeh izdvojen je izbor Marije Pejčinović Burić za novu tajnicu Vijeća Europe, a odmah do toga i izbor Ivane Maletić u Europski revizorski sud.


Iako još nije otkriveno koji će resor Hrvatska dobiti u Europskoj komisiji, nazočni su bili suglasni da je Dubravka Šuica kvalitetna kandidatkinja za novu hrvatsku povjerenicu.


Budite originalni, kreativni i domoljubni


“Izbor Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe je veliki hrvatski uspjeh, to znamo svi mi koji smo lobirali”, istaknuo je njezin nasljednik Gordan Grlić Radman.



Na pitanje novinara, premijer Plenković je prokomentirapo i novinski napis potkrijepljen fotografijama, koji govori o fotografiji Ante Pavelića u vili što je turistima iznajmljuje bivši ministar Lovro Kuščević.


– Loše je to. Iznenadilo me. Nisam mogao vjerovati, rekao je Plenković. 


Portret Ante Pavelića, podsjetimo, novinari su zapazili nad kuhinjskim kaminom Kuščevićeve vile u Nerežišćima, odmah uz malenu bistu Franje Tuđmana.



Najveći izazov koji očekuje Hrvatsku u skoroj budućnosti je predsjedanje Vijećem EU-a, složili su se govornici – premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.


Plenković je podsjetio da će jedan od prioriteta predsjedanja biti demografska revitalizacija.


“Demografski problem nije prisutan samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi”, poručio je.


Jandroković je pozvao diplomate da “osluškuju” vanjskopolitička zbivanja i pristupe hrvatskoj diplomaciji “kreativno i originalno” dok je Grabar-Kitarović pozvala diplomate da prije svega budu “domoljubi” kako bi što bolje predstavljali Hrvatsku.