Nastavlja se verbalni rat

Plenković poslao oštru poruku oponentima u stranci: “Ako je tako, oni nemaju veze s Tuđmanom”

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Govoreći o koalicijama koje je HDZ sklopio kako bi održao većinu u Saboru, ustvrdio je da u Hrvatskoj malo tko može dobiti apsolutnu većinu, zbog čega je koaliranje nužno.



Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u srijedu da ne strahuje od uskraćivanje potpore zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke na nacionalnoj razini te poručio da se ne mijenja vladajuća koalicija na razini Zagreba.


»Ne, tu je situacija vrlo jasna, što se mene tiče, to otklanjamo«, izjavio je Plenković na marginama Prstenovog poslovnog foruma odgovarajući na pitanje strahuje li od Bandićeve političke odmazde nakon što HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nije podržao prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP).


Potvrdio je da se suradnja Bandića i zagrebačkog HDZ-a ne mijenja. Objasnio je da zastupnici HDZ-a nisu podržali GUP jer je pozicija gradskog HDZ-a već dulje vremena bila da će uložiti nekoliko amandmana koji su u općem interesu razvoja grada, što se nije dogodilo.




Demantirao je tvrdnju Jutarnjeg lista da se prije glasanja u Gradskoj skupštini sastao s Bandićem i od njega tražio da odgodi glasanje o GUP-u.


Govoreći o koalicijama koje je HDZ sklopio kako bi održao većinu u Saboru, ustvrdio je da u Hrvatskoj malo tko može dobiti apsolutnu većinu, zbog čega je koaliranje nužno.


U kontekstu političke stabilnosti i gospodarskog rasta, surađuje se sa svima koji se na nacionalnoj razini pridružuju ciljevima HDZ-ova programa s izbora 2016., a suradnja s HNS-om funkcionira dobro.


Imaju li oponenti problem surađivati s nacionalnim manjinama


»Želim danas čuti od mojih oponenata u HDZ-u, neka to jasno kažu cijeloj hrvatskoj javnosti, imaju li problem surađivati s nacionalnim manjinama? Ako imaju problem, onda oni nemaju nikakve veze s politikom predsjednika Franje Tuđmana, niti imaju veze s onim što je HDZ radio u prošlom desetljeću«, poručio je Plenković.


Osvrnuo se na situaciju kada je 2017. prekinuta suradnja HDZ-a i Mosta, nakon čega je sadašnji kandidat za potpredsjednika stranke Davor Ivo Stier zagovarao nove izbore.


»U tom trenutku ići na izbore, kao što zagovara Stier, je nemoguće i nerealno. Ta je teza banalna, toliko pogrešna i kriva da je može izgovoriti samo onaj koji nije razumio težinu i ozbiljnost gospodarske i financijske situacije u kojoj smo se našli«, ustvrdio je Plenković.


Rekao je da će o uspjesima Vlade govoriti pogotovo sada kada se »javljaju oni koji su šutjeli tri i pol godine o svemu, a najedanput imaju nešto protiv«. Nije htio konkretno odgovoriti na pitanje je li mu trebala suradnja s Bandićem i bi li je ponovio sada kada je ekonomska situacija stabilna.


Ustvrdio je kako cijeni to što su Bandićevi zastupnici u Saboru podržali sve što je bitno.


»Bez većine nema vlasti. Onaj tko se hoće baviti teorijama igrica nije nikad preuzeo odgovornost i ne razumije što znači imati ruke u Saboru, oduprijeti se brojnim inicijativama, apropo lažnih, izmišljenih i zlonamjernih teza o tome da je HDZ sa mnom netko tko će odnijeti HDZ u naručje SDP-a«, kaže Plenković.