Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Na udaru još 4 ministra

Plenković poslao činovnika da javnosti govori o Marićevoj ostavci, ovaj 'smijenio' krivog Gorana

Foto Screenshot Nova TV
Foto Screenshot Nova TV
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 16:26 2019-07-15T16:26:00+02:00

Imamo afere četiriju ministara, što je 20 posto hrvatske Vlade. Treba vratiti mandat građanima i da građani odluče na izborima što prije, rekao je HNS-ovac Matija Posavec

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je u ponedjeljak neopozivu ostavku. Ovaj je potez uslijedio nakon niza medijskih napisa o sumnjivim poslovima s nekretninama.

Bivšeg ministra državne imovine mediji su sumnjičili zbog poslova s nekretninama - kupoprodaje stanova te ulozi u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom.

Marića je počeo provjeravati i Uskok nakon otkrića portala Index o tome kako je došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

N1 javlja kako se premijer Andrej Plenković neće obratiti javnosti zbog ostavke ministra državne imovine Gorana Marića. 

Poslao predstojnika Ureda

Umjesto Plenkovića, medijima je o Marićevoj ostavci govorio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić. Rekao je da je ministar premijera o ostavci obavijestio pismeno, javlja Nova TV.

''Ministar je o tome u pismenoj formi obavijestio premijera i o tome je javnost obavijestio u Novom Vinodolskom'', rekao je Petešić.

Frka Petešić je pritom napravio mali lapsus. "Kao što ste čuli, ministar državne imovine, Goran Granić.... ovaj, Goran Marić...", rekao je predstojnik Ureda premijera

Hoće li ministarstvo državne imovine nakon odlaska Gorana Marića biti ukinuto, znat će se, kaže, nakon konzultacija koje su u tijeku.

Ostavka je rezultat razgovara koje su imali ministar i premijer prije nekoliko dana, rekao je Petešić.

Ne zna, nema odgovora

Na pitanje hoće li se znati imena svih novih ministara odjednom, Petešić odgovara da ne zna.

Novinari su inzistirali na tome da odgovori je li premijer znao za to da će Marić dati ostavku, naročito stoga što je jutros davao izjavu, a to nije spomenuo, no odgovor nisu dobili.

Iz Vlade je poručeno tek da premijer neće davati izjave, te da je znao za ostavku Gorana Marića.

- Ostavka ministra državne imovine Gorana Marića rezultat je razgovora između premijera Andreja Plenkovića i Gorana Marića od prije nekoliko dana i nije iznenađenje, priopćeno je u ponedjeljak iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Tko je znao, tko nije znao

Znao je on, ali nije znao ministar koji je s Marićem sjedio u trenucima dok je ovaj davao ostavku. Sad već bivši ministar u Novom Vinodolskom je poručio da je 'na udaru i pod medijskim linčom' koji više 'ne može podnijeti'. Držao je važnim naglasiti i to da je već vratio svoj službeni mobitel, te da više neće biti dostupan.

S Marićem je u tim trenucima sjedio Oleg Butković, koji je kasnije priznao da nije znao da će ovaj podnijeti ostavku.

Oporba u ponedjeljak dovršava zahtjeve za opoziv petero ministara, što su ranije najavili. Uz Gorana Marića koji je već otišao, SDP priprema zahtjev za opoziv Tomislava Tolušića i Gabrijele Žalac. Most dovršava zahtjeve za opoziv Milana Kujundžića i Marka Pavića, a već su skupili dovoljno potpisa, piše net.hr.

Najpravednije - novi izbori

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je izjavio da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila – novi izbori.

“Umjesto da jedan po jedan, aferama opterećeni ministri, odlaze iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila – novi izbori. Ovakva Vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu”, poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Matija Posavec, međimurski župan i jedan od najistaknutijih članova HNS-a, ključnog HDZ-ovog koalicijskog partnera, jučer je zatalasao odnose u koaliciji kazavši kako bi se HNS trebo ispričati biračima zbog koalicije s HDZ-om.

Izađe li HNS iz koalicije, Plenkovićeva bi većina postala iznimno tanka, ako bi je uopće i bilo. U ovim je trenucima to teško reći, jer brojni saborski zastupnici ponekad podrže Vladu, kada ta većina dođe u pitanje, premda za sebe tvrde da nisu dio većine.

Posavec kontra HDZ-a

Posavec je danas gostovao na N1 televiziji gdje je kazao kako je izrazio stav građana ove zemlje. Ponovno je žestoko napao HDZ.

“Imamo afere četiriju ministara, što je 20 posto hrvatske Vlade. Treba vratiti mandat građanima i da građani odluče na izborima što prije. Zašto parlamentarni izbori ne bi bili zajedno s predsjedničkima ili već u studenome?”, rekao je Posavec.

HNS je u ponedjeljak, nakon što je ministar državne imovine Goran Marić podnio ostavku, objavio kako očekuje učinkovitu rekonstrukciju Vlade.

“Nakon ostavke ministra Lovre Kuščevića i danas ministra Gorana Marića, u HNS-u možemo samo ponoviti da očekujemo učinkovitu rekonstrukciju Vlade”, priopćio je HNS.

U HNS-u pritom smatraju da ona ne smije biti kozmetičke naravi, već za cilj mora imati veću efikasnost i podizanje reformskih procesa u višu brzinu.

“Kao liberali pozdravljamo i mogućnost smanjenja broja ministarstava, ali ponovno s jasnim planom i ciljem u nadolazećem razdoblju”, stoji u priopćenju HNS-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.