Premijer tvrdi da se jasno odredio

Plenković odbacio prozivke. Osuđujem ustaški režim i sve što je donio Hrvatskoj

Hina

foto: arhiva web

foto: arhiva web

»I ovdje ću osuditi ustaški režim i sve negativne posljedice koje je donio za hrvatsku državu, brojne žrtve tog režima«, odgovorio je Plenković IDS-ovu Borisu Miletiću, koji Vladi spočitava da odbija slijediti primjer demokratskog svijeta koji je jasno rekao da su nacionalizam, fašizam, pa time i ustaštvo najveće zlo 20. stoljeća.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković ponovio je u srijedu u aktualnom prijepodnevu kako kažnjavanje propagiranja totalitarnih režima Vlada želi riješiti na cjelovit način te rezolutno odbacio prozivke da se Vlada ne određuje o zločinima ustaškog režima.


»I ovdje ću osuditi ustaški režim i sve negativne posljedice koje je donio za hrvatsku državu, brojne žrtve tog režima«, odgovorio je Plenković IDS-ovu Borisu Miletiću koji Vladi spočitava da odbija slijediti primjer demokratskog svijeta koji je jasno rekao da su nacionalizam, fašizam, pa time i ustaštvo najveće zlo 20. stoljeća.


Zašto je Vlada odlučila tolerirati fašističke i ustaške vrijednosti u hrvatskom društvu, pitao se Miletić, podsjećajući da je IDS predložio dopune Kaznenog zakona i strogo kažnjavanje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.




Otvorili smo vam prostor da se pozicionirate kao moderna proeuropska Vlada i učinite ono što su već učinile druge europske zemlje. Umjesto toga, napravili ste presedan i poslali poruku da ćete tolerirati vrijednosti koje tolerira ustaški režim, ustvrdio je Miletić i poručio da osuda ustaštva nije političko nego civilizacijsko pitanje.


Premijer uzvraća da cijeni IDS-ov prijedlog, ali da se od Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima očekuje da na temelju komparativne analize dade preporuke kako bi se eventalnu poboljšao postojeći zakonodavni okvir, prije svih relevantni članci Kaznenog zakona. Imat ćemo na umu vaše sugestije, ali ovo pitanje želimo riješiti na cjeloviti način, poručio je premijer.


Tijekom ovog mandata riješit će se to pitanje, odgovorio je Borisu Miloševiću (SDSS) kojeg je zanimalo kada se planira završiti obnove niskonaponske mreže u 80-ak sela koja nemaju struju, a u kojima povratnici žive u kućama u čiju je obnovu država uložila. Plenković ističe da je Vlada angažira da se to pitanje riješi i da se u »dostupnosti temeljne infrastrukture svi građani osjećaju dobro«.