Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
17. siječnja 2020.
Rekonstrukcija Vlade

Plenković objasnio zašto su Žalac, Murganić i Tolušić izgubili njegovo povjerenje

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 21:51 2019-07-17T21:51:00+02:00

ZAGREB Završen je sastanak HDZ-a s koalicijskim partnerima, na kojem je premijer Andrej Plenković predstavio imena novih ministara.

Premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka rekao je kako je dobio blagoslov stranke i partnera za ovu rekonstrukciju Vlade.

"Uobičajeno je krajem treće godine napraviti promjene koje će omogućiti Vladi da nastavi bez opterećenja s aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva i smanjivanje tenzija u društvu, i u konačnici da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje na izborima", rekao je premijer, prenosi N1.

"Od svih ministara i ministrica očekujem maksimalan angažman u realizaciji ciljeva Vlade", poručio je Plenković.

Zahvalio se dosadašnjim ministrima, Mariji Pejčinović Burić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Lovri Kuščeviću i Goranu Mariću.

Ministri će, uvjeren je premijer, dobiti podršku u Saboru u petak.

Upitan je iz kojeg su razloga njegovo povjerenje izgubili Žalac, Murganić i Tolušić?

"Kao mandatar i onaj koji odlučuje, procijenili smo da u ovim političkim okolnostima, jednoj opterećujućoj slici za vladu, ova osvježenja su bila nužna. Procijenio sam, zajedno s vodstvom HDZ-a, da je potreban jedan bitan zaokret.

U fokus javnosti i medija želim da dođu sva ona pozitivna postignuća, a da sve ono što radimo kao vlada dođe u fokus neopterećeno s onim što nam je oduzimalo pozornost", rekao je Plenković.

Tko su novi ministri?

Novi potpredsjednici Vlade bit će Davor Božinović i Zdravko Marić.

Novi ministar vanjskh poslova bit će trenutni veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman. Marija Vučković bit će nova ministrica poljoprivrede. Novi ministar rada bit će ekoomist Josip Alardović, trenutni ravnatelj HZMO-a.

Ivan Malenica postat će, kako je to već ranije najavljeno, novi ministar uprave. Nova ministrica demografije bit će Vesna Bedeković, dekanica Veleučilišta u Virovitici.

Novi ministar će biti Mario Banožić koji preuzima dužnost ministra državne imovine. Marko Pavić prelazi iz fotelje ministra rada u onu ministra regionalnog razvoja i europskih fondova.

Novi državni tajnici

Poznata su i imena novih državnih tajnika.

U ministarstvu prometa tu funkciju će preuzeti Josip Bilaver, u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac, a Sanja Putica postat će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja.

Bijeli dim

"Pušten je bijeli dim", rekao je Milijan Brkić kojemu su poznata imena novih ministara, javlja N1.

"To su ljudi iz HDZ-ove baze s iskustvom u područijma, dajmo im šansu", kaže Brkić.

ozvao je medije da "spuste loptu" i da se, kako je rekao, krene rješavati probleme građana.

Iz Vlade su izašli i Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak.

Nije završilo, tek počinje

Šef HNS-a je rekao da ovime ništa nije završilo nego tek počinje.

"Zadovoljan sam ciljevima koje smo zacrtali, da se skinu tereti s leđa i da se uđe u period kad će se razgovarati o političkim prioritetima i o stanju u društvu.

Dosad najveća rekonstrukcija ijedne vlade u Hrvatskoj bi trebala donijeti da se u društvu razgovara o sadržaju", kaže Vrdoljak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.