Premijer u Rektoratu

Plenković obećao detaljnu istragu o uzrocima požara; smatra potrebnim ažuriranje evidencije nekretnina

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Također je najoštrije osudio napad vatrenim oružjem i ranjavanje Zdravka Mamića. Evidencija nekretnina ionako je nešto što treba napraviti, kazao je Plenković, te ocijenio kako ne vidi da će biti štete »od toga da se ažurira nešto što u ovom trenutku očito u brojnim jedinicama lokalne i područne samouprave nije potpuno«



ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je zbog indicija da su neki od mnogobrojnih požara koji ovog ljeta haraju Dalmacijom podmetnuti, zatražio detaljnu istragu njihovih uzroka, a nakon temeljite analize svih okolnosti bit će donijeta odluka o daljnjim koracima, što bi moglo uključivati unaprjeđenje rada Hrvatskih šuma, ali i svih ostalih nadležnih službi.


 »Dao sam poseban nalog ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da se detaljno istraže uzroci tih požara jer postoje indicije, evo neke smo i otkrili, da je dio tih požara podmetnut namjerno«, rekao je novinarima premijer Plenković, koji je u zgradi Rektorata zagrebačkog Sveučilišta nazočio 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA).


 Ocijenio je kako je ono najgora sezona požara u posljednjih 30-zak godina, a nakon nje bit će provedena temeljita analiza kako bi se osigurala bolja prevencija u budućnosti, a, naglasio je, »ako to znači unaprjeđenje rada Hrvatskih šuma, mi ćemo naravno i to učiniti«, dok će »svi oni koji su u bilo kojem segmentu nadležni, morati poboljšati svoju učinkovitost«.




 Vlada je kontinuirano u komunikaciji sa svima koji rade na suzbijanju i gašenju požara, rekao je premijer Plenković, te najavio odluku Vlade da se svima za izvanredne napore uruči posebna nagrada.


Raditi na razvoju »kulture sjećanja«


 U razgovoru s novinarima na marginama 70. Međunarodnog sastanka predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA) u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Plenković se osvrnuo i na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza.


 Istaknuo je kako je jasan stav njegove Vlade da treba osuditi sva kršenja ljudskih prava, sve zločine koji su počinjeni za vrijeme totalitarnih i autoritarnih režima i doći do istine, dati zadovoljštinu obiteljima žrtava, suočiti se s prošlošću, raditi na edukaciji na onome što se zove kultura sjećanja.


 »Ova Vlada, i kroz rad vijeća koja smo osnovali, želi pridonijeti i istini i pomirbi i onome što u hrvatskoj javnosti i politici i općenito može dovesti do barem jednog minimalnog zajedničkog nazivnika i u budućnosti sprečavati podjele u društvu«, rekao je premijer.


Evidencija nekretina nije sporna


 Također je najoštrije osudio napad vatrenim oružjem i ranjavanje Zdravka Mamića, a odgovorio je i na pitanje što će biti sa spornim porezom na nekretnine.


 »Stav je i mene kao predsjednika Vlade, i užeg kabineta, da je potrebno dodatno informirati hrvatsku javnost, održati nekoliko vrlo argumentiranih i temeljitih rasprava o tome porezu, njegovom karakteru i implikacijama, u krajnjoj liniji i o mogućim kalkulacijama eventualnih promjena u odnosu na ono što ljudi danas plaćaju u kontekstu komunalne naknade i spomeničke rente. Kada se sve to dobro objasni, kada postignemo širi konsenzus i razumijevanje o vrsti toga poreza, tada ćemo razmišljati o daljnjim koracima«, rekao je premijer.


 Evidencija nekretnina ionako je nešto što treba napraviti, kazao je Plenković, te ocijenio kako ne vidi da će biti štete »od toga da se ažurira nešto što u ovom trenutku očito u brojnim jedinicama lokalne i područne samouprave nije potpuno«.


 Na novinarski upit kako će Hrvatska reagirati na to da je Crna Gora gotovo u potpunosti, bez dopuštenja, prepisala jedan od kurikularnih dokumenata bivše Ekspertne radne skupine (ERS) za kurikularnu reformu, predvođene Borisom Jokićem, premijer je najavio temeljitu istragu.


 Novinari su premijera pitali i je li već dogovoren posjet slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu. Plenković je kazao kako još nije, ali da se njih dvojica povremeno čuju, te ga je slovenski premijer pozvao u Ljubljanu na košarkašku utakmicu Hrvatske i Slovenije u četvrtak, kojoj nažalost neće moći nazočiti zbog drugih obaveza.


 »Ali čujemo se i, kada naše stručne službe dogovore, doći će do njegovog posjeta Zagrebu kao što smo i dogovorili«, dodao je Plenković.