Premijer

Plenković o zastavi: ‘Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo i sve lovimo. Ne dopuštamo da nam itko ruši dignitet države’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Na novinarsko pitanje da Republika Hrvatska ima problema skoro sa svim susjedima, premijer je kazao da to nije baš tako. "Ne vidim da su se nešto dobro proveli, mogu probati pa dobiju odbijenicu", poručio je premijer



ZAGREB Nakon što je u četvrtak u Rijeci izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i u Trstu na 100. godišnjicu okupacije Rijeke podignut spomenik D’Annunziju, premijer Andrej Plenković poručio je da provokacije u Hrvatskoj ne prolaze, kako “sve vidimo i lovimo” te da Vlada ne dopušta da se krši pravni poredak i dignitet države.


“Mi smo dali prosvjednu notu i ministar Gordan Grlić Radman je imao medijski nastup u kojem je bio sasvim jasan. Osudlili smo te odluke lokalnih vlasti bez obzira što se talijanska vlada od toga distancira kao i niz provokacija koje su se dogodile danas u Rijeci.


Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo i sve lovimo i ne dopuštamo da bilo tko na bilo koji način krši pravni poredak i ruši dignitet države”, kazao je Plenković.




Trst je odlučio podignuti spomenik talijanskom začetniku fašizma Gabrieleu D’Annunziju koji je 12. rujna 1919. u Rijeci proglasio nezavisnu državu nazvanu Talijanska uprava za Kvarner. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je diplomatskom notom. Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je zastava Kraljevine Italije, a Grlić Radman je pohvalio brzu reakciju policije.


Na novinarsko pitanje da Republika Hrvatska ima problema skoro sa svim susjedima, premijer je kazao da to nije baš tako. “Ne vidim da su se nešto dobro proveli, mogu probati pa dobiju odbijenicu”, poručio je premijer.


Novinari su premijera podsjetili na nedavne provokacije bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija koji je prilikom obilježavanja jednog dana sjećanja u blizini Trsta rekao “živjela talijanska Istra i Dalmacija”.


“Nije to isto, ovo je bilo orkestrirano baš za stotu obljetnicu, ovo je nešto što smo odmah primijetili osudili i predali formalnu notu. Koliko sam ja razumio odgovor talijanske strane, to nema veze s njihovom politikom vlade”, zaključio je premijer Plenković.


Premijer Plenković sudjelovao je na obilježavanju 29. godišnjice osnutka mladeži HDZ-a.