HDZ u previranjima

Plenković o Stierovim izjavama: Svatko može reći što misli i kandidirati se na unutarstranačkim izborima

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Moja je sada misija raditi na tome da ujedinimo stranku i naše biračko tijelo, kazao je Stier novinarima te na pitanje šalje li time poruku da je spreman preuzeti HDZ odgovorio: "Zašto ne i kao predsjednik stranke. Ali, što se toga tiče, kad dođe vrijeme unutarstranačkih izbora, dobit ćete moj vrlo precizan odgovor".



ZAGREB – Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak, komentirajući izjave Davora Ive Stiera, da je HDZ demokratska stranka u kojoj svako može reći što misli, kao i kandidirati se na unutarstranačkim izborima.


“Razgovarali smo nas dvojica, i inače razgovaramo. Bilo bi dobro da svi koji hoće pomoći to rade i u vrijeme kad traje kampanja i kad su izbori, a što se tiče njegovih želja da što više ljudi stane iza projekta i programa HDZ-a, to je dobra ideja”, izjavio je Plenković novinarima uoči svečane sjednice zagrebačke Gradske skupštine.


Stier je u danas ocijenio da je HDZ doživio neuspjeh na izborima za Europski parlament te najavio da je spreman raditi na ujedinjavanju HDZ-a i njegovih birača “i kao predsjednik stranke”.




Moja je sada misija raditi na tome da ujedinimo stranku i naše biračko tijelo, kazao je Stier novinarima te na pitanje šalje li time poruku da je spreman preuzeti HDZ odgovorio: “Zašto ne i kao predsjednik stranke. Ali, što se toga tiče, kad dođe vrijeme unutarstranačkih izbora, dobit ćete moj vrlo precizan odgovor”.


“Mi smo demokratska stranka, svako može reći što misli, dapače. Mislim da to nije nikakav problem. Kad budu unutarstranački izbori svako se može kandidirati”, rekao je Plenković.


Na Stierovu konstataciju da se HDZ udaljio od desnih birača, kojima bi se trebao opet primaknuti, Plenković je odgovorio kako se “HDZ nije nigdje odmaknuo”.


HDZ će pobijediti na parlamentarnim izborima, a ja ću ostati predsjednik stranke


Na europskim izborima za desnicu je glasovalo ukupno 17 posto birača, upozorili su novinari.


“To su oni glasali na ovim izborima. Kad dođu parlamentarni izbori vidjet ćemo za koga će glasati”, rekao je Plenković dodavši kako će na parlamentarnih izborima HDZ pobijediti, a on će sigurno ostati predsjednik stranke.


Premijer je potvrdio da je zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Nataše Novaković, s obzirom na informacije koje su javno bile dostupne u zadnje vrijeme.


Upitan zašto je to napravio tek u četvrtak, a ne kad je postupak pokrenut odgovorio je kako su “tu informaciju dobili sada”.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo je odlučiti je li Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, no nije to učinilo jer je premijer u četvrtak poslijepodne zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva iz tog postupka.


U zahtjevu za izuzećem Nataše Novaković Plenković je naveo da je ona bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.