Vlada

Plenković najavio da će se idućih dana tražiti konačno rješenje za održivost brodogradnje, ali ne bezuvjetno

Hina

Isto tako ćemo voditi računa i o glavnom smjeru politike naše Vlade, a to je fiskalna konsolidacija, smanjenje javnog duga, stabilnost javnih financija, održavanje pozitivnih trendova, koji u konačnici idu i za povećanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, kaže



Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da će se u predstojećim danima tražiti rješenja koja će omogućiti održivost hrvatske brodogradnje, no pritom će se voditi računa o glavnom smjeru politike Vlade, a to je fiskalna konsolidacija i smanjenje javnog duga.


Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na isplatu plaća radnicima Uljanika, Plenković je kazao da je time poslana poruka solidarnosti te da će u predstojećim danima – idućega tjedna na sjednici Vlade u Puli, kao i u okviru sutrašnjeg razgovora s europskom povjerenicom – tražiti rješenja koja će omogućiti održivost hrvatske brodogradnje, u konkretnom slučaju u Puli i u Rijeci.


Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u petak dolazi u radni posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg će sastati s premijerom Plenkovićem i ministrima.




»Isto tako ćemo voditi računa i o glavnom smjeru politike naše Vlade, a to je fiskalna konsolidacija, smanjenje javnog duga, stabilnost javnih financija, održavanje pozitivnih trendova, koji u konačnici idu i za povećanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu. Tako da moramo uklopiti i jedan i drugi cilj u širi okvir koji je Vlada sebi postavila. Posljednji podaci o smanjenju javnoga duga u svibnju dobar su primjer toga smjera«, poručio je Plenković


Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), javni dug Hrvatske iznosio je na kraju svibnja 278,9 milijardi kuna, što je 1,5 posto ili 4,2 milijarde kuna manje u odnosu na isti lanjski mjesec.


Prije objavljeni podaci pokazali su da je na kraju prvog tromjesečja udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio 76,2 posto, što je 6,4 postotna boda manje nego u istom lanjskom razdoblju.


Prema Vladinim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. godine, udio javnog duga u BDP-u trebao bi ove godine pasti na 74,5 posto, u 2019. na 71,5 posto, a do kraja 2021. na 65,4 posto.