Premijer protiv isključivosti

Plenković najavio da će Radin biti potpredsjednik Sabora, žali zbog neprimjerenih izjava na račun manjina

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Današnja rasprava je pokazala određene trendove kod nekih političkih stranaka i kod nekih zastupnika koji forsiraju antagonizam, podjele, isključivost, a nerijetko i neprimjerene uvrede prema drugim zastupnicima«, rekao je Plenković novinarima uoči saborskog glasovanja o povjerenju ministrima



ZAGREB Premijer Andrej Plenković izrazio je u petak, uoči glasovanja o novim ministrima, žaljenje što su se tijekom današnje saborske rasprave mogle čuti neprimjerene uvrede posebice što je »u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koji se odnose na pripadnike nacionalnih manjina» te je najavio kako će Furio Radin, predstavnik ‘manjinaca’, postati potpredsjednikom Hrvatskog sabora.


»Današnja rasprava je pokazala određene trendove kod nekih političkih stranaka i kod nekih zastupnika koji forsiraju antagonizam, podjele, isključivost, a nerijetko i neprimjerene uvrede prema drugim zastupnicima«, rekao je Plenković novinarima uoči saborskog glasovanja o povjerenju ministrima.


To, kazao je, nije dobro za demokraciju u RH, za njegovanje komunikacije između različitih političkih stranaka i zastupnika koji mogu imati različite svjetonazore i vrijednosti.




»Žao mi je da je u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koje se odnose na pripadnike nacionalnih manjina i to osuđujem. Također želim napraviti jasan otklon kao predsjednik HDZ-a i Vlade od svih izjava ali i od nekih od dužnosnika HDZ-a koji se tiču manjinskih zastupnika. Želio bih jasno reći da su manjinski zastupnici dodana vrijednost i kvaliteta. Oni su i potvrda da RH temeljem Ustava, zakona i međunarodnih konvencija štiti prava manjina na najvišoj razini«, rekao je premijer Plenković.


Saborski Klub manjina je, naglasio je, dio parlamentarne većine s kojim imaju izvrsnu suradnju i razumijevanje te je politička potpora koju su dobili izrazito cijenjena od strane HDZ-a i njega osobno kao predsjednika Vlade.


»U okviru HDZ-a, u razgovoru s našim partnerima odlučili da zastupnik iz kluba nacionalnih manjina Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Sabora. Na taj način želimo našem partneru u parlamentarnoj većini pokazati poštovanje i očekujemo i dalju konstruktivnu suradnju u sazivu ovog Sabora«, rekao je premijer.