Lokalni izbori

Plenković na glasovanje poveo i sinčića, Kerum uništio čak dva glasačka listića

Hina

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Osobno se zalažem za decentralizaciju Hrvatske i prenošenje ovlasti na jedinice lokalne uprave i samouprave i, naravno, na prenošenje financijskih sredstava što svakako jača ulogu vaših zastupnika kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima,  tako posebno gradonačelnika i župana", poručila je Grabar Kitarović 



U Hrvatskoj su u nedjelju u 7 sati otvorena birališta na kojima će 3 milijuna i 720 tisuća birača odlučiti tko će u iduće četiri godine obnašati predstavničku i izvršnu vlast u 576 lokalnih jedinica, birališta su otvorena do 19 sati.  


Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta.


“Smisao je izbora da se vidi volja birača, odnosno da se pokaže njihov odabir za vođenje općine, grada ili županije. Pozivaju se svi birači da izađu na izbore, izborna tijela bit će spremna”, poručuje potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.




Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović glasala je u nedjelju na biračkom mjestu br. 21 u Bauerovoj ulici u Zagrebu i pozvala hrvatske građane da u što većem broju izađu na izbore te ocijenila da su lokalni izbori “izuzetno bitni”. 


“Biranje neposrednih zastupnika u jedinicama lokalne uprave i samouprave izuzetno je bitno. Osobno se zalažem za decentralizaciju Hrvatske i prenošenje ovlasti na jedinice lokalne uprave i samouprave i, naravno, na prenošenje financijskih sredstava što svakako jača ulogu vaših zastupnika kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima,  tako posebno gradonačelnika i župana”, poručila je predsjednica Grabar Kitarović hrvatskim građanima.


Predsjednica Grabar-Kitarović stigla je na biračko mjesto u pratnji supruga Jakova Kitarovića.


Snimio D. Jelinek


Snimio D. Jelinek



Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju prijepodne glasao je na lokalnim izborima te kratko izjavio da želi da odaziv na izbore bude što veći jer se odlučuje o sastavu predstavničkih tijela najbližih građanima, koje odlučuju o konkretnim pitanjima vezanima uz bolji život građana.


Premijer kaže kako očekuje da što veći broj građana iskoristi svoje biračko pravo i participira na lokalnim izborima.


“Oni s važni. Riječ je o našim općinama, četvrtima, kao ovdje na Črnomercu, gradovima,  županijama, dakle, predstavničkim tijelima koja su najbliže i koja odlučuju o brojnim konkretnim  pitanjima stvaranja boljih uvjeta života diljem Hrvatske i zato bih zasta htio da odaziv bude što veći”, rekao je Plenković u izjavi nakon što je glasovao na glasačkom mjestu na Trgu Francuske Republike.


 Na glasovanje je poveo i svoga sina, a nakon glasovanja otišao je na misu u čast blaženog Alojzij Stepinca u Zagrebačkoj katedrali.


Marko Lukunic/PIXSELL


Marko Lukunic/PIXSELL



 Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov na lokalne je izbore izašao rano ujutro na biračkom mjestu u Metkoviću.


Nakon glasanja rekao je kako je danas dan kada građani donose odluku što će se događati s njihovim lokalnim samoupravama ili županijama.Zato je bitno da u što većem broju izađu na izbore i da glasuju za one koji smatraju da ću iduće četiri godine najbolje voditi njihove lokalne samouprave ili županije, poručio Petrov. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u nedjelju u Osijeku kako vjeruje da će lokalni izbori prvi korak prema izborima na nacionalnoj razini. Nakon što je glasao na svom biračkom mjestu, Vrdoljak je kazao novinarima kako su posljednji izbori u Francuskoj i Nizozemskoj, uz puno veću izlaznost nego ranijih godina, pokazali da su se »građani digli protiv onoga što ne valja«, pa se nada da će u nedjelju »to pokazati i Hrvatska« i da će građani, odabirom onih koje smatraju najprimjerenijim, preuzeti svoj dio odgovornosti za upravljanje zemljom.

Nismo svi isti, najgore je na ovaj dan ostati kod kuće, rekao je Vrdoljak te ocijenio da bi lokalni izbori trebali biti prvi korak prema izborima na nacionalnoj razini.


Dodao je kako na lokalnoj razini prvenstveno očekuje pristojniju politiku, u kojoj se političari neće baviti svojim suparnicima, već građanima.


HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet glasao je u nedjelju prije podne na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića i izjavio je kako bi volio da što više građana Hrvatske izađe na izbore jer ipak odlučuju kako će živjeti u lokalnim zajednicama i gradovima.


Prgomet je poručio kako nakon lokalnih izbora mnoge stvari neće biti kao prije i dodao kako pri tome misli na personalne promjene i način razmišljanja.


Činjenica je da je bilo nacionalnih tema koje su prekrile kampanju, ali i dalje vjerujem da će građani prepoznati značaj lokalnih izbora jer se na njima odlučuje o bitnim detaljima koji znače život u gradovima, rekao je Prgomet.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković glasao je u Zagrebu, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, te potom rekao da od lokalnih izbora, prije svega, očekuje dobru izlaznost. 


“Prije svega očekujemo dobru izlaznost. Nadam se da će hrvatski građani i hrvatske građanke izaći u velikom broju na ove izbore i izabrati one kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike koji će u suradnji sa državnim vlastima učiniti sve kako bi životni standard u njihovim županijama, gradovima i općinama bio što bolji”, rekao je Jandroković.


Izrazio je nadu da će se, nakon lokalnih izbora, u fokus vratiti nacionalne teme, iako je, kaže, i ova lokalna kampanja bila zastupljena nacionalnim temama.


“Ovo su već treći izbori u nešto manje od godinu i pol dana, tako da vjerojatno postoji i određeni zamor kod naših građana, ali lokalni izbori su svake četiri godine i jako je bitno koga će građani izabrati, bitno je da što veći broj građana izađe kako bi i legitimitet izabranih bio što snažniji”, naglasio je Jandroković.


Kandidat za gradonačelnika Zagreba i nositelj liste za Gradsku skupštinu koalicije Zagreb je NAŠ-Nova ljevica-Orah-Radnička fronta-Za grad Tomislav Tomašević glasao je u nedjelju u Mjesnom odboru Samoborček u Zagrebu te izrazio očekivanja u dobre izborne rezultate.


Očekujemo dobar rezultat i nakon toga radimo stvari dalje, kazao je Tomašević te dodao da su to prvi izbori na kojima se kandidirao te da vjeruje da neće biti zadnji.


Tomašević je ocijenio da se na listama nalazi niz dobrih kandidata koji će biti motiv građanima da glasaju te da će izlaznost biti veća nego na prošlim izborima.


Izrazio je nadu da će nakon izbora biti puno više žena u tijelima lokalnih vlasti, zahvaljujući tzv. ženskoj kvoti.


Smatra i da će se politička slika Hrvatske nakon ovih lokalnih izbora bitno promijeniti. 


 Marko Sladoljev, kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika, glasovao je u nedjelju ujutro na svom glasačkom mjestu u zapadnom dijelu Zagreba i pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore te dodao da očekuje veliku izlaznost građana.


Nakon glasovanja Sladoljev je rekao novinarima da očekuje veliku izlaznost građana Grada Zagreba te kazao kako je “vrijeme da se šutljiva zagrebačka većina pokrene”.


Poručio je Zagrepčanima da se bore za svoj grad. 


Prema najavama, Sladoljev će rezultate zbora čekati u stranačkoj središnjici u Draškovićevoj ulici.


 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić glasao je u nedjelju prijepodne na lokalnim izborima te pozvao građane da izađu na izbore i osiguraju svojim lokalnim sredinama i svojoj djeci budućnost i prosperitet.


“Očekujem da će građani izaći na izbore i izvršiti svoje demokratsko pravo. Izbori su jedini dan, nažalost, u Hrvatskoj kada svi građani, bez obzira bili bogati ili siromašni, bez obzira na svoj društveni utjecaj, imaju istu moć. Pozivam ih da tu moć iskoriste i izađu na izbore”, izjavio je Bernardić nakon glasanja na biračkom mjestu u OŠ Ive Andrića u zagrebačkom Sopotu gdje je izlaznost do 10 sati bila svega 12 posto.


Bernardić je izrazio očekivanje da će u popodnevnim satima odaziv biti veći.


Davor Bernardić / foto D. Kovačević


Davor Bernardić / foto D. Kovačević



Na svom izbornom mjestu u Karlovcu, glasanje za izvršnu i predstavničku vlast u Karlovačkoj županiji i Karlovcu obavio je u nedjelju predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić te rekao da su u zadnje vrijeme izbori česti.


Na pitanje ima li Živi zid svoje promatrače i smatra li lokalne izbore zasad regularnima, Sinčić je odgovorio da je to složen proces te podsjetio da se izbori održavaju na više od 500 izbornih jedinica i ne mogu ‘pokriti’ sva biračka mjesta, no da brojke najčešće govore same za sebe o regularnosti izbora.


“Uzorak koji ćemo imati s mjesta gdje imamo promatrače, govorit će nam i o regularnosti drugdje, jer ako neka lista ima na više mjesta po sedam posto, a slično je na biračkim mjestima bez promatrača, ne treba ni u što neregularno sumnjati. Nasuprot tome, svugdje gdje su odstupanja velika, postoji vjerojatnost u nepoštene radnje i na to ćemo paziti”, rekao Sinčić.


Na pitanje smatra li hoće li nakon lokalnih izbora uskoro biti i parlamentarni, Sinčić je odgovorio kako u smislu demokracije smatra dobrim da su se u Hrvatskoj dogodili izvanredni parlamentarni izbori, ali i dodao da je “unutar godinu pretjerano to ponoviti”.


“Štoviše”, dodao je, “to uzrokuje nestabilnost”.


Željko Kerum / foto M. Matana


Željko Kerum / foto M. Matana



Željko Kerum spektakularno je odbacio glasački listić! Dva zapravo. U redu, nije bilo namjerno, vjerojatno je nedjelja u 9,30 sati prerani termin za izlazak gradonačelničkog kandidata u Splitu, no to ne mijenja stvar. Nije dobro proučio boje na glasačkim listićima, usklađene s onim na kutijama, a nije pažljivo ni čitao. Pa je odmah na prvoj “zapeo” – shvatio je da nešto nije u redu tek kad je ubacio listić, a onda je priznao grešku u pola tona se grdeći, “svaki glas je bitan…”
Marijana Puljak / foto M. Matana


Marijana Puljak / foto M. Matana


Kerum je s obitelji izašao na biralište na Mejama, dok je Marijana Puljak sa suprugom svoju građansku dužnost obavila pola sata kasnije na Pazdigradu. Poslali su samouvjerene poruke, no Kerumov gaf je debelo zasjenio uobičajene floskule.


Aktualni zagrebački gradonačelnik i kandidat za šesti mandat na čelu Zagreba, Milan Bandić, glasao je u nedjelju ujutro, odmah po otvaranju birališta za lokalne izbore, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici 10 na Peščenici, te tom prigodom poručio kako nikada nije sumnjao u ‘kliker’ Zagrepčana i da će oni izabrati najbolje.    


Milan Bandić na biralište je došao u 7 sati ujutro u pratnji supruge Vesne i psa Rudija. 


Nakon glasanja, Bandić je na pitanje novinara o njegovim očekivanjima na izborima izjavio da može samo reći da Zagrepčani svake četiri godine imaju priliku birati. 


“Danas je ‘praznik demokracije’ u Zagrebu. Nikad nisam sumnjao u ‘kliker’ Zagrepčana. Oni će ponovno izabrati najbolje”, poručio je Bandić. 


A na pitanje hoće li građanima uputiti poziv da izađu na izbore, Bandić je odgovorio da se to podrazumijeva.


“To se podrazumijeva, u što većem broju”, istaknuo je Bandić.



Na novinarsku šalu da mu neće tako lako zaboraviti to što je na izbore izašao rano, u sedam ujutro, u nedjelju, Bandić je odgovorio da je kod njega uvijek sedam.


“Kod mene je uvijek sedam. I prošle godine smo bili u sedam. Dok drugi taru krmelje, ja se već vraćam sa Sljemena. Dok drugi misle, ja napravim. Ne treba biti posebno pametan, ni posebno lijep, samo treba biti posebno vrijedan, istrajan, imati željeznu volju i dijamantnu disciplinu. Voljeti ljude i služiti ljudima. Sve ostalo je priča”, rekao je Bandić.


Milan Bandić kandidat je za gradonačelnika Zagreba i nositelj liste za zagrebačku Gradsku skupštinu stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, te Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske (SMSH), Zelene liste i Narodne stranke – Reformisti. 


Kandidatkinja koalicije SDP-HNS-HSS-HSU-Naprijed Hrvatska-SU Anka Mrak Taritaš glasala je u nedjelju ujutro na biračkom mjestu u ulici Antuna Bauera 21 te je tom prigodom pozvala građane da izađu na lokalne izbore u što većem broju, uz poruku da se radi o važnim izborima na kojima se bira budućnost Zagreba kroz idućih dvadesetak godina.


“Na današnji dan su najinteresantniji izbori u Zagrebu u proteklih 16 godina. Alibi da netko neće izaći na izbore jer je glas propao ne vrijedi”, kazala je Mrak Taritaš novinarima nakon glasanja.


Poručila je da bi svatko bi trebao izaći van i glasati jer je svaki glas izuzetno važan.


“Na današnji dan biramo budućnost Zagreba ne samo kroz slijedeće četiri godine nego kroz slijedećih dvadesetak godina”, naglasila je Mrak Taritaš te je pozvala Zagrepčane da iskoriste svoje pravo i glasaju “jer su ovi izbori izuzetno važni”.


Snimio D. Jelinek


Snimio D. Jelinek



Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek glasala je u nedjelju ujutro u Osnovnoj školi Marina Držića.


Pozivajući građane da iziđu na izbore rekla je kako je “glasanje najtiši, a zapravo najmoćniji instrument demokracije”. 


“Na ovim izborima svi mi odlučujemo o onome što nas se direktno tiče – od klupice u parku do semafora na raskršću. I zato pozivam sve da glasaju”, poručila je Švaljek.


Sandra Švaljek večeras će rezultate izbora čekati u Lounge baru Matis.


Sandra Švaljek / foto D. Kovačević


Sandra Švaljek / foto D. Kovačević



Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić u nedjelju je glasao sa suprugom u prostorijama Mjesnog odbora Valdebek u Puli te poručio kako očekuje veliki odaziv građana s obzirom da je, kako je rekao, od iznimne važnosti da na lokalne izbore izađe što više ljudi.


“Živimo u politički nestabilnom i civilizacijski netolerantnom okruženju…Ponosan sam jer Istra nije dio tog kaosa i jer predstavlja sigurnu i stabilnu oazu tolerancije, napretka i suživota”, rekao je Miletić novinarima nakon glasovanja.


Dodao je kako očekuje odličan rezultat za IDS te je stoga pozvao sve građane da izađu na izbore kako bi, kako je rekao, “nastavili zajedno graditi Istru i Pulu te zajedno i odlučno nastavili boriti se za istarske vrijednosti”.