Premijer preuzima Povjerenstvo

Plenković na čelu kurikularne reforme? Predsjednica: To je dobro, on ima dvoje djece’

P. N.

Smatram da to dobrom odlukom, jer treba izmaknuti ideološka previranja i prijepore, rekla je predsjednica, koja je upitana o logici izmicanja ideoloških prijepora u situaciji kad će kurikularnu reformu voditi predsjednik HDZ-a



Činjenicu da će na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja umjesto Dijane Vican ubuduće stajati Andrej Plenković, danas je prokomentirala i HNS-ova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.


Ona s tim, čini se, nema nikakav problem, iako se upravo HNS načelno zalagao za depolitizaciju kurikularne reforme.


– Prvo trebamo objasniti što znači depolitizacija? Mi moramo depolitizirati sadržaj, ukloniti mitove o tome što radi koje tijelo. Povjerenstvo, naime, koordinira, ono ne donosi stručne odluke. Što se tiče sastava novog povjerenstva, trebamo pričekati još neko vrijeme, to će tek biti razriješeno, nakon što postojeće povjerenstvo završi svoj dio posla, tada ćemo znati sastav novog povjerenstva, odgovorila je ministrica, a prenosi N1 televizija.




Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović to smatra dobrom najavom.


– Smatram da to dobrom odlukom, jer treba izmaknuti ideološka previranja i prijepore, rekla je predsjednica, koja je upitana o logici izmicanja ideoloških prijepora u situaciji kad će kurikularnu reformu voditi predsjednik HDZ-a.


– Ima premijer ideološke prijepore, ali ima i on dvoje djece i vjerujem da mu je izrazito bitno kako će izgledati hrvatski obrazovni sustav. Vjerujem da će se kadrovska politika mijenjati i želim da po tom pitanju nadiđemo stranačke prijepore, jer u pitanju je budućnost naše djece i države. Vjerujem da će predsjednik Vlade biti ta snaga koja će voditi proces, ali da će elemente provedbe i razvoja programa prepustiti stručnjacima iz svojih područja”, kazala je Grabar Kitarović.


Odluku o Plenkoviću na čelu Povjerenstva je komentirao i Davor Bernardić, prozivajući HNS koji je istog tog premijera donedavno htio maknuti.


– Ja sam ponosan što one stvari koje najavljuje ministrica i Vlada, koje žele ugraditi u kurikularnu reformu, SDP već provodi svugdje gdje može provoditi, izjavio je Bernardić.