Nije više u milosti?

‘Plenković mu poslao poruku’: Otkrivamo zašto su zahladili odnosi šefa HDZ-a i njegovog mentora Šeksa

Dražen Ciglenečki

HDZ je skinuo zaštitu od povjerenstva Vladimiru Šeksu, nakon što prije dva tjedna nisu prihvatili prijedlog opozicije da on bude svjedok. HDZ-ovac Milijan Brkić predložio je saslušanje nekadašnjih glavnih državnih odvjetnika, a među njima i Šeksa. HDZ-ovi članovi povjerenstva su u četvtak navečer gotovo sigurno znali da teče žalbeni rok i da će shodno tome oni ugasiti to tijelo. No, ipak su odlučili pozvati Šeksa



ZAGREB Kraj istražnog povjerenstva za Agrokor sasvim se približio. U srijedu istječe osmodnevni rok na žalbe osumnjičenih, s obzirom da je prošlu srijedu sudski spis došao kod suca istrage. Cijela ta procedura kasni, jer Ivica Todorić, odnosno njegovi odvjetnici nisu podizali rješenje Državnog odvjetništva o istrazi, ali ono će u srijedu, osim ako žalbe ne budu iznenađujuće prihvaćene, postati pravomoćno. Time će se, prema zakonskom tumačenju HDZ-a, ispuniti uvjet za prestanak rada povjerenstva, koje, kako tvrde čelnici te stranke, ne smije funkcionirati paralelno s istragom. Stav parlamentarne oporbe je da povjerenstvo treba nastaviti s radom i to na način da se ne bavi predmetom DORH-ove istrage, navodno namještenim financijskim izvješćima Agrokora. No, HDZ i njihovi koalicijski partneri iz HNS-a imaju većinu u povjerenstvu, a Poslovnik određuje da se niti jedna sjednica ne može održati bez kvoruma.


Stoga je upitna već prva iduća sjednica povjerenstva, zakazana upravo za srijedu u 10 sati. Na nju su kao svjedoci pozvani nekadašnji ministri financija, Božo Prka, kao prvi, Ivan Šuker, Mato Crkvenac i Slavko Linić te guverner HNB-a Boris Vujčić. Nije nemoguće da sjednica započne, a da je onda, ako stigne vijest da je istraga postala pravomoćna, HDZ naglo prekine. Zastupnici HDZ-a jučer su u saborskim hodnicima oduševljeno govorili o tome da povjerenstvo ide prema završetku.


Ali, za svaki slučaj HDZ-ovi članovi povjerenstva u četvrtak su blokirali poziv za svjedočenje bivšem predsjedniku svoje stranke Tomislavu Karamarku, kao i potpredsjednici Vlade Martini Dalić, ministrima Zdravku Mariću i Milanu Kujundžiću i izvanrednom povjereniku u Agrokoru Anti Ramljaku. Ranije je u četvtak nekadašnji guverner HNB-a Željko Rohatinski tijekom saslušanja otkrio neke detalje sastanka iz 2011., na kojem su ga Todorić, Karamarko i Kujundžić navodno nagovarali da se uključi u njihovu političku platformu. Mostovac Nikola Grmoja stoga je na kraju sjednice predložio da se pozove Karamarka i Kujundžića, kako bi njih dvojica ispričali svoje verziju ovog zanimljivog događaja. Međutim, taj prijedlog prilikom glasovanja nije dobio podršku većine članova povjerenstva, HDZ-ovci i HNS-ovac Stjepan Čuraj bili su protiv. Jednako kao i kad je Gordan Maras iz SDP-a za svjedoke ponovno, u svojstvu bivše ministrice financija, predložio Martinu Dalić, a i Marića i Ramljaka. Njih troje, dakle, HDZ i dalje drži pod embargom. Međutim, HDZ je skinuo zaštitu od povjerenstva Vladimiru Šeksu, nakon što prije dva tjedna nisu prihvatili prijedlog opozicije da on bude svjedok. HDZ-ovac Milijan Brkić predložio je saslušanje nekadašnjih glavnih državnih odvjetnika, a među njima i Šeksa. HDZ-ovi članovi povjerenstva su u četvtak navečer gotovo sigurno znali da teče žalbeni rok i da će shodno tome oni ugasiti to tijelo. No, ipak su odlučili pozvati Šeksa.– Bila je to poruka Šeksu da nije više u Plenkovićevoj milosti – ocijenio je jučer jedan utjecajni oporbeni zastupnik. I nije nemoguće da je u pravu. Naime, proteklih se dana u političkim kuloarima proširila informacija da je premijer Andrej Plenković ozbiljno zahladio odnose sa Šeksom, svojim politički mentorom. Navodno mu zamjera što je u dva novinska intervjua isticao sebe kao skoro odlučujućeg čimbenika u HDZ-u, ali i još jednu stvar.– Šeks se za intervju slikao u Plenkovićevom uredu u sjedištu HDZ-a, a koristio ga je i za primanje nekih ljudi. Plenković se zbog toga jako naljutio na Šeksa, ispričao nam je jedan poznavatelj odnosa u vrhu HDZ-a.